Chleb gryczany bez drożdży.docx

(12 KB) Pobierz

             Chleb gryczany bez drożdży

 

Składniki :

·         2 szkl. mąki gryczanej,

·         5 łyżek mąki ziemniaczanej,

·         1 ½ szkl. wody,

·         ½ szkl. siemienia lnianego,

·         ½ szkl. pestek słonecznika,

·         3 łyżki babki płesznik,

·         1 garść orzechów,

·         2 łyżki oleju ryżowego,

·         2 łyżki płynnego miodu,

·         1 łyżeczka soli.

 

Przygotowanie:

 

W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy olej, miód oraz wodę i wyrabiamy mikserem do momentu, aż powstanie gładka, jednolita masa.Ciasto ma być gęste, ale półpłynne. Wylewamy do foremki keksówki – jeśli silikonowej, to bez smarowania i wysypania. Jeśli pieczemy w tradycyjnej foremce, należy ją wysmarować masłem / olejem i wysypać mąką lub bułką bezglutenową (nie podane w/w składnikach). Pieczemy w rozgrzanym do 180 ° C piekarniku przez ok. 45-50 minut. Wyjmujemy do wystygnięcia. Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin