Chleb gryczany bez drożdży
Składniki :
· 2 szkl. mąki gryczanej,
· 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
· 1 ½ szkl. wody,
· ½ szkl. siemienia lnianego,
· ½ szkl. pestek słonecznika,
· 3 łyżki babki płesznik,
· 1 garść orzechów,
· 2 łyżki oleju ryżowego,
· 2 łyżki płynnego miodu,
· 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy olej, miód oraz wodę i wyrabiamy mikserem do momentu, aż powstanie gładka, jednolita masa.Ciasto ma być gęste, ale półpłynne. Wylewamy do foremki keksówki – jeśli silikonowej, to bez smarowania i wysypania. Jeśli pieczemy w tradycyjnej foremce, należy ją wysmarować masłem / olejem i wysypać mąką lub bułką bezglutenową (nie podane w/w składnikach). Pieczemy w rozgrzanym do 180 ° C piekarniku przez ok. 45-50 minut. Wyjmujemy do wystygnięcia. Smacznego!
tatanka.com