Sos pomidorowy wegański.docx

(12 KB) Pobierz

Sos pomidorowy wegański

 

Składniki na sos:

·         250 ml przecieru pomidorowego

·         1 duża cebula

·         2 ząbki czosnku

·         1 marchewka

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         2 łyżki pokrojonych oliwek

·         1 łyżka ziół prowansalskich

·         Sól

 

Wykonanie:

·         W rondelku smażymy na oliwie skrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek, następnie zalewamy je pomidorami i dodajemy pokrojoną drobno marchewkę. Sos gotujemy przez jakieś 10 minut, aż marchewka będzie miękka, następnie miksujemy go blenderem na gładką masę- jeśli wychodzi za gęsty, można dodać trochę wody. Na koniec przyprawiamy go solą i ziołami prowansalskimi, dodajemy oliwki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin