Chłodnik z botwinki.docx

(13 KB) Pobierz

 

Chłodnik z botwinki

Składniki:

·         pęczek młodej botwinki z młodymi listkami,

·         4-6 młode, małe buraczki,

·         litr maślanki lub kefiru,

·         pęczek rzodkiewek,

·         4 ogórki kiszone lub małosolne,

·         pęczek koperku,

·         4 jajka ugotowane na twardo,

·         kilka kropel soku z cytryny,

·         sól, pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

·         1.Umyj_starannie_botwinkę.

·        
2.Drobno_pokrój_botwinkę_wraz_z_łodygami.

·        
3.Zetrzyj_buraki_na_tarce_(grube_oczka).

·        
4. Włóż botwinkę i buraki do garnka, skrop sokiem z cytryny i zalej wrzątkiem tak aby było mniej więcej 1-2 cm wody w garnku.Gotuj nie dłużej niż 5 minut.

·        
5.Schłodź_buraki_z_botwinką.

·        
6. Do schłodzonej botwinki z buraczkami dodaj drobno posiekany koperek, pokrojone rzodkiewki,_ogórki.Zalej_maślanką.

·        
7.Dopraw_solą_i_pieprzem_do_smaku.

·        
8. Ponownie wstaw do lodówki i schładzaj kilka godzin, tak aby smaki się wymieszały.

·        
9. Przed podaniem udekoruj ćwiartkami jajka na twardo.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin