Składniki:
50 dag boczniaka,
½ szklanki suszu warzywnego,
1 cebula, 2 łyżki masła,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
½ szklanki śmietany (12%),
pół łyżki majeranku i tymianku,
1 liść laurowy, 6 ziaren pieprzu ,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w pióra. Boczniaki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Cebulę i boczniaki smażyć 5 min na 2 łyżkach masła, stale mieszając. Do garnka z wodą włożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, susz warzywny i gotować ok. 20 minut. Z mąki i pozostałego masła ugnieść kulkę i włożyć do zupy. Dodać majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, pieprz i ile trzeba potrzeba – sól. Wymieszać, zagotować i dodać śmietanę.
tatanka.com