Strzępki z boczniaka 1.docx

(11 KB) Pobierz

Składniki:


50 dag boczniaka,

½ szklanki suszu warzywnego,

1 cebula, 2 łyżki masła,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

½ szklanki śmietany (12%),

pół łyżki majeranku i tymianku,

1 liść laurowy, 6 ziaren pieprzu ,

3 ziarna ziela angielskiego,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej,

sól,

pieprz.

 

Wykonanie:

 

Cebulę obrać, pokroić w pióra. Boczniaki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Cebulę i boczniaki smażyć 5 min na 2 łyżkach masła, stale mieszając. Do garnka z wodą włożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, susz warzywny i gotować ok. 20 minut. Z mąki i pozostałego masła ugnieść kulkę i włożyć do zupy. Dodać majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, pieprz i ile trzeba potrzeba – sól. Wymieszać, zagotować i dodać śmietanę.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin