Ryż ze szpinakiem (Palak czawal)
Składniki:
· 350 g ryżu basmati
· 1,5 łyżeczki soli
· 825 ml wody
· 225 g świeżego szpinaku
· 1 łyżka klarowanego masła
· 1 łyżeczka mielonej kolendry
· 2 liście laurowe
· 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
· szczypta pieprzu do smak
Wykonanie:
Ryż dokładnie umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na 15 minut. W garnku zagotować wodę z solą. Szpinak sparzyć i drobno pokroić.W rondelku na klarowanym maśle podsmażyć mieloną kolendrę oraz liście laurowe. Wrzucić ryż, smażyć ciągle mieszając, aż ryż stanie się przezroczysty. Dodać szpinak, dokładnie wymieszać i wlać osoloną wodę. Ryż doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodać przyprażone orzeszki ziemne - nie mieszać. Gotować przez następne 5 minut. Na koniec wsypać pieprz i przemieszać.
tatanka.com