Ryż ze szpinakiem (Palak czawal).docx

(11 KB) Pobierz

Ryż ze szpinakiem (Palak czawal)

 

Składniki:

·  350 g ryżu basmati

·  1,5 łyżeczki soli

·  825 ml wody

·  225 g świeżego szpinaku

·  1 łyżka klarowanego masła

·  1 łyżeczka mielonej kolendry

·  2 liście laurowe

·  100 g niesolonych orzeszków ziemnych

·  szczypta pieprzu do smak

 

Wykonanie:

Ryż dokładnie umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na 15 minut. W garnku zagotować wodę z solą. Szpinak sparzyć i drobno pokroić.

W rondelku na klarowanym maśle podsmażyć mieloną kolendrę oraz liście laurowe. Wrzucić ryż, smażyć ciągle mieszając, aż ryż stanie się przezroczysty. Dodać szpinak, dokładnie wymieszać i wlać osoloną wodę. Ryż doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodać przyprażone orzeszki ziemne - nie mieszać. Gotować przez następne 5 minut. Na koniec wsypać pieprz i przemieszać.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin