Ryż z warzywami po chińsku
Składniki:
0,25 kg brązowego ryżuszklanka maślakówchińska mieszanka warzyw 4 duże pieczarki 1 średnia cebula 4 liście kapusty pekińskiej 4 łyżki oleju kokosowego olej konopny1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir
Wykonanie:
Dusić na oleju kokosowym warzywa.Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać kapustę pekińską pokrojoną w nieco większe kwadraty (2cm x 2cm),maślaki, 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę kurkumy oraz przyprawy do smaku. Całość smażyć ok.10 min często mieszając, a na koniec dodać pieczarki. W czasie smażenia warzyw przygotować ryż. Gdy ryż jest gotowy można go jeszcze lekko podsmażyć na patelni na oleju konopnym, żeby miejscami stał się lekko chrupiący. Następnie całość wymieszać.
tatanka.com