Ryż z warzywami po chińsku.docx

(11 KB) Pobierz

Ryż z warzywami po chińsku

 

Składniki:

0,25 kg brązowego ryżu
szklanka maślaków
chińska mieszanka warzyw 
4 duże pieczarki
1 średnia cebula
4 liście kapusty pekińskiej
4 łyżki oleju kokosowego
olej konopny
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir
 

Wykonanie:

Dusić na oleju kokosowym warzywa.
Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać kapustę pekińską pokrojoną w nieco większe kwadraty (2cm x 2cm),maślaki, 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę kurkumy oraz przyprawy do smaku. Całość smażyć ok.10 min często mieszając, a na koniec dodać pieczarki. W czasie smażenia warzyw przygotować ryż. Gdy ryż jest gotowy można go jeszcze lekko podsmażyć na patelni na oleju konopnym, żeby miejscami stał się lekko chrupiący. Następnie całość wymieszać.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin