Zapiekanka z ziemniaków i cukini
Składniki:
· 3 duże ziemniaki (800 g)
· duża cukinia (600 g)
· łyżka oleju
· 150 g sera żółtego
· 6 łyżek jogurtu naturalnego
· łyżka mąki ziemniaczanej
· jajko
· przyprawy
Wykonanie:
Obrane ziemniaki kroimy w plasterki (3-6 mm) i wkładamy do garnka z zimną osoloną wodą. Gdy całość zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze 5 minut, tak by ziemniaki były miękkie ale nie rozpadały się i odsączamy.
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy na łyżce oleju około 2 minut. Doprawiamy (u mnie są to sól, pieprz, bazylia i oregano) po czym dodajemy jogurt i pokrojone w mniejsze kawałki 100 g sera. Odlewamy około pół szklanki soku z cukinii, mieszamy dokładnie z mąką po czym ponownie wlewamy na patelnię i gotujemy jeszcze przez chwilę aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajko i mieszamy.
Ziemniaki dzielimy na 3 części, pierwszą z nich układamy na dnie naczynia, posypujemy pieprzem a następnie nakładamy połowę sosu z cukinią. Czynność powtarzamy. Na wierzchu układamy ostatnią warstwę ziemniaków, a na niej 50 g sera żółtego. Całość posypujemy pieprzem i przyprawami (oregano i bazylią), po czym pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
tatanka.com