Kotlety z kaszy jaglanej.docx

(12 KB) Pobierz

Kotlety z kaszy jaglanej

 

 

Składniki:

·         125 g suchej kaszy jaglanej

·         200 g twarogu

·         1 jajko

·         tłuszcz do smażenia

·         sól, opcjonalnie pieprz, zioła (np. natka pietruszki, bazylia, rozmaryn)

 

 

 

Przygotowanie:

Kaszę bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, żeby się pozbyć goryczki, a następnie ugotować w osolonej wodzie (stosunek kaszy do wody – 1:2). Ugotowaną kaszę zmiksować z resztą składników. Jeśli chcecie podać placuszki w wersji wytrawnej, możecie dodać do masy pieprz, płatki chilli i zioła. Na rozgrzanej patelni rozpuścić tłuszcz, nakładać masę i za pomocą łyżki formować placuszki. Smażyć z obu stron, aż się ładnie przyrumienią.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin