Kuchnia polska.pdf

(11903 KB) Pobierz
D o b r e D e c y z j e
13
smacznych
i prostych
przepisów
Kuchnia polska
1514250618.040.png 1514250618.041.png 1514250618.042.png 1514250618.043.png 1514250618.001.png 1514250618.002.png 1514250618.003.png 1514250618.004.png
Przygotowanie tradycyjnych
dań kuchni polskiej bez użycia
produktów odzwierzęcych
wbrew pozorom nie
stanowi wielkiego wyzwania
kulinarnego. Swój smak,
zapach czy wygląd potrawy te
zawdzięczają bowiem przede
wszystkim roślinom
i specyficznym metodom ich
przetwarzania.
farszem, gotowanego
na wodzie) czy klusek
(gotowanych kuleczek
mączno-skrobiowych), które
w wariancie tradycyjnym nie
wymagają bezwzględnego
stosowania żadnych
produktów odzwierzęcych. Jeśli
chcemy przygotować pierogi
ruskie, możemy skorzystać ze
świetnego zamiennika twarogu,
jakim jest tofu , będące do
kupienia w atrakcyjnej cenie
w sklepach internetowych
i coraz częściej pojawiające
się na półkach sklepów
stacjonarnych.
A co z potrawami opartymi
wyłącznie na mięsie, jak choćby
pieczeń czy kotlety? Czy osoba
rezygnująca z produktów
Rosół nie jest „rosołem”
dlatego, że używa się przy
jego gotowaniu mięsa, choć
tak podpowiada niemal każdy
przepis. Rosół to po prostu
tłusty, jasny i klarowny bulion
z dodatkiem makaronu (czyli
przetworzonej wcześniej
w odpowiedni sposób
mąki), warzyw i bukietu
charakterystycznych przypraw.
Tylko od nas zależy, w jaki
sposób przygotujemy ten
wywar.
Dotyczy to także pierogów
(mącznego ciasta z wybranym
Zdjęcia - Otwarte Klatki Wrocław, Inka Radomska
Teksty - Justyna Rządeczko, Arkadiusz Wierzba
Przepisy - Otwarte Klatki Wrocław, Magda Jutrzenka
Redakcja - Magda Komuda, Justyna Rządeczko
Korekta - Justyna Rządeczko
Skład - Bogna Domagalska
1514250618.005.png 1514250618.006.png 1514250618.007.png 1514250618.008.png 1514250618.009.png 1514250618.010.png 1514250618.011.png 1514250618.012.png 1514250618.013.png 1514250618.014.png 1514250618.015.png 1514250618.016.png 1514250618.017.png 1514250618.018.png 1514250618.019.png 1514250618.020.png 1514250618.021.png 1514250618.022.png 1514250618.023.png 1514250618.024.png 1514250618.025.png 1514250618.026.png 1514250618.027.png 1514250618.028.png
Rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego nie musi oznaczać rezygnacji
z naszych kulinarnych przyzwyczajeń.
odzwierzęcych powinna się
z nimi na zawsze pożegnać?
Nic bardziej mylnego. Rośliny
znakomicie zastępują mięso
nie tylko pod względem
wartości odżywczych, ale także
estetycznych, dlatego świetnie
się sprawdzają w tradycyjnych
przepisach. Seitan , czyli
białko pszenicy (gluten), po
odpowiednim doprawieniu
i przygotowaniu może śmiało
konkurować z klasyczną
pieczenią. Mało tego – mimo
egzotycznie brzmiącej nazwy
do jego przygotowania
potrzebujemy tylko zwykłej
mąki i wody. Bogata w białko
soja, dostępna w sklepach
w formie steków, kotletów,
kostki czy granulatu to z kolei
doskonały materiał na farsz
do klasycznych gołąbków ,
pasztet bądź dodatek do
bigosu .
same z siebie nie stanowią
bogatego źródła wartości
odżywczych. Zastąpienie
ich składników produktami
roślinnymi, oprócz tego,
że umożliwi rezygnację
ze wspierania okrutnego
przemysłu mięsnego,
znacząco podniesie ich walory
dietetyczne.
odpowiednikami jest jeszcze
łatwiejsze.
Przygotowanie wegańskich
wersji tradycyjnych dań kuchni
polskiej wymaga jedynie
poszerzenia wiedzy na temat
metod gotowania, dostępnych
zamienników mięsa
i alternatyw dla nabiału oraz
odważnej decyzji. Warto o tym
pamiętać przy każdym posiłku,
zwłaszcza przy rodzinnym
i świątecznym stole, który
instynktownie kojarzy nam się
z atmosferą bezpieczeństwa
i zaufania, a nie przemocy.
Żadna tradycja nie jest warta
bezmyślnego, restrykcyjnego
i dosłownego kultywowania,
jeśli przyczynia się do
cierpienia niewinnych istot.
Nie musimy także przykładać
ręki do cierpienia zwierząt,
jeśli mamy ochotę na któreś
z tradycyjnych polskich ciast,
jak choćby szarlotka czy
makowiec . Istnieje wprawdzie
przekonanie, że wypieki bez
dodatku jajek pozbawione są
odpowiedniego spoiwa, a więc
łatwo się rozpadają, ale i tu
mamy do wyboru szereg łatwo
dostępnych alternatyw (od
siemienia lnianego po banany)
pozwalających zachować
prawidłową konsystencję
ciasta. Zastąpienie mleka
i masła ich roślinnymi
Z kolei takie elementy kuchni
polskiej jak smalec czy flaczki
1514250618.029.png
Roślinne oblicze polskiej kuchni.
13 zaskakujących faktów, o których nie miałeś pojęcia
Historia polskiej kuchni rozpoczyna się na wiele lat przed oicjalnym powstaniem państwa
polskiego. Często mylnie utożsamia się ją wyłącznie z potrawami mięsnymi. Tymczasem warzywa,
owoce i przyprawy były przez naszych przodków przyrządzane nie rzadziej niż bigos czy pieczenie.
Oto garść mniej lub bardziej zaskakujących informacji o roślinnym obliczu polskiej kuchni.
1. Przed powstaniem państwa polskiego na naszych ziemiach najczęściej
uprawiano groch, bób, soczewicę, mak, rzepę, ogórki. Znano już również
chrzan, czosnek, koper.
2. Kiszenie warzyw
było popularne na
naszych ziemiach już w I
tysiącleciu n.e. Kiszono
nie tylko kapustę i ogórki,
ale również lebiodę,
szczaw, pokrzywę
i dziesiątki innych roślin.
Efektem polskiego
zamiłowania do kiszonek
są takie zupy jak barszcz,
żur czy kapuśniak.
3. W średniowieczu Polacy pozostający pod dużym wpływem Kościoła Katolickiego
zobowiązani byli do zachowywania postu, a więc niejedzenia mięsa, przez 192 dni
w roku – to więcej niż 6 miesięcy! Niektórzy pościli również w poniedziałki i piątki
oraz w wigilie dni poświęconych wspomnieniu ważniejszych świętych. Przez 51 dni
zachowywano bardziej restrykcyjny post, który nakazywał wykluczenie z jadłospisu
nie tylko mięsa, ale i jaj oraz nabiału. Za złamanie postu groziły kary zarówno boskie,
jak i ziemskie – Bolesław Chrobry kazał wybijać zęby rycerzom nieprzestrzegającym
nakazu poszczenia.
1514250618.030.png 1514250618.031.png
4. Jednym z hitów polskich stołów był niedoceniany dziś groch. Był on obecny
nie tylko, jak można by przypuszczać, pod strzechami chłopów, ale i na dworze
królewskim. Najczęściej rozgotowywano go na papkę, którą okraszano tłuszczem.
5. Liczne w polsk im menu
potrawy mączne, które tradycyjnie
są wegańskie lub które bardzo
łatwo zweganizować, są spuścizną
kuchni chłopskiej. To właśnie
pomysłowości uboższych Polaków
zawdzięczamy pierogi, kluski czy
racuchy.
6. Kuchnia polska w wieku XVI i XVII słynęła z solidnie przyprawionych potraw!
Mieszkańcy naszego kraju nie szczędzili przypraw, uważając, że ich ilość świadczy
o zamożności gospodarza. Sprowadzane z zagranicy składniki, takie jak pieprz, szafran,
cynamon czy gałka muszkatołowa, były przechowywane w zamkniętych na klucz
apteczkach. Na ostrość jadanych na naszych ziemiach dań narzekali nawet Francuzi,
których kuchni z pewnością nie można określić jako mdłej. Polacy tego okresu lubili
również nietypowe połączenia smaków – stąd doprawiano jedną potrawę mieszanką
np. pieprzu, octu, imbiru, cukru i rodzynek.
7. Kojarzona z rodzimą kuchnią ćwikła również ma długą historię. Przepis na nią
podaje w XVI w. Rej. Nietrudno zauważyć, że sposób przyrządzania tego specjału
nie zmienił się przez wieki.
8. Pierwszymi słodyczami,
które pełniły na pańskich
stołach funkcję deseru, były
konfitury i kandyzowane
owoce. Wcześniej podawano
gościom po prostu świeże lub
suszone owoce.
1514250618.032.png 1514250618.033.png 1514250618.034.png 1514250618.035.png 1514250618.036.png 1514250618.037.png 1514250618.038.png 1514250618.039.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin