2018-N05 Moje Gotowanie.pdf

(105193 KB) Pobierz
26
Na drugie śniadanie:
dania pełne listków i ziół
32
Na przekąskę:
pyszności z łososia
42
Na obiad: lekkie mięsa
z zielonymi warzywami
w maju
6
Oscypek czy oszczypek
moje smaki domu
hit maja
26 drugie śniadanie
Nasze dobro narodowe, podhalański
oryginalny wędzony ser
10
Kwaskowa majowa słodycz
na czasie
Zioła, liście i natka. Agnieszka
Jasińska proponuje dania
wzbogacone młodymi listkami
rukoli, bazylii, mięty, koperku
a nawet naci marchewki
Łosoś oswojony. Pieczony
i wędzony w millefeuille, sałatce,
z pieczonym awokado i rillette
Flower power. Wiosenne
kolorowe kwiatki na jagodowej
tarcie, w sajgonkach, sałatce
z młodych listków i owocowej
Zielony wiosenny obiad.
Lekkie białe mięsa, ryby i jajka
w towarzystwie zielonych
szparagów, groszku, bobu,
szpinaku, a nawet pokrzywy
Chrupiące, złociste i delikatne
z listkowego ciasta filo
Wybrane przez redakcję przepisy są też dostępne
w formie aplikacji mobilnej „Moje Gotowanie, smaki
domu”. Piękne zdjęcia, interaktywna lista zakupów,
wszystkie przepisy dokładnie opisane krok po kroku.
Aplikacja przyda się wszędzie, dzięki niej można
szybko i bez problemu zaplanować obiad lub zakupy.
Do pobrania ze sklepu AppStore.
MOBILNE MOJE GOTOWANIE
Rabarbar, choć nie ma najlepszej prasy,
to jednak jedzony z umiarem znakomicie
rozpoczyna sezon owocowy
32 przekąski
16
Nasz przegląd
styl&smak
atrakcyjnych, wygodnych
i praktycznych wózków i toreb na zakupy
36 zamiast sałatek
18
Japońska kapusta
smak z górnej półki
Mizuna zwana musztardowcem,
oryginalna egzotyczna zielenina
42 dania główne
www.facebook.com/MojeGotowanie.pl
YouTube: kanał Moje Gotowanie
oraz na stronie www.mojegotowanie.pl
ZNAJDZIESZ NAS
NA FACEBOOKU I YOUTUBE
20
Agata Ziemnicka-Łaska
kronika przyjemności
Dążę do prostoty. Dietetyczka
i psycholożka interesująca się wpływem
odżywiania na stan emocjonalny i stanu
emocjonalnego na żywienie
52 desery
4
moje Gotowanie
62
przekaski
salatki
zupy
salatki
dania
/
Agata Wojda:
poleca steki z rodzimej wołowiny
Na deser: słodkości
z listkowego ciasta filo
Zaczynamy od zup
– kremy, musy, chłod
niki,
warzywne i owoc
owe, bardziej trady
cyjne
(jak barszczyk ze
szczawiem czy
botwinka po
polsku) i odważniejs
ze (jak zielone gazpa
cho
czy cytrynowa z
kurczakiem i kusku
sem).
Potem zachęcamy
do przyr ządzenia
przekąsek
– tartaletek, rolad
ek, placuszków,
prostych
i szybkich (jak smaż
one figi z cebulą)
i bardziej
pracochłonnych
(jak sformatino
z bakłażana).
Czas na sałatki
– m.in. z wędzonym
pstrągiem,
z młodą marchewką
i brzoskwiniami,
a nawet
z kurczakiem i trusk
awkami.
Dalej pojawiają
się dania główn
e – mięsa, ryby,
tarty, makarony,
pieczone, smaż
one,
zapiekane, grillow
ane i gotowane,
od kurczaka
na kilka sposobów
i steku ze szpar
agami,
przez tadżin, spagh
etti z pomidoram
i i risotto
z owocami morza
po racuchy z kaszy
jaglanej
i placki z kuskusu.
I wreszcie na końcu
obłędne desery
– sorbety,
torty, rolady, zawija
ne babeczki, rożki
z kruchego ciasta
i domowe jagod
zianki,
orzeźwiające smoo
thies i likiery.
e
przez magazyn
„Moje Gotowanie”.
{
SZPARA
(w tym 8% VAT)
nr 5 (282) Cena 9,99 zł
/
62
Agata Wojda
szkoła mistrzów
Stek na piątkę, z polskiej wołowiny;
steki w sosie musztardowo-pieprzowym,
antrykot z masłem anchois, bavette
z rukolą i białą fasolą, tournedos
z kozim serem i tagliata z salsa rosa
Specjalnie dla Was – zapiekane cukinie
z kaszą i marynowane steki według
najnowszych trendów
82
TAK! dla mniszka lekarskiego
na zdrowie
120 pomysłowych przep
isów na
rewelacyjne zupy, przek
ąski, sałatki, dania
główne i desery. Świetne
do przyrządzenia
letnią porą, z wykorzyst
aniem sezonowych
owoców i warzyw. Na
niemal każdą okazję,
łatwiejsze i trudniejsze
, dla zupełnych
debiutantów i osób, które
niaejedno
w swoim życiu upiekły
czy ugotowały,
ale czasami po prostu
brakuje im inspiracji.
w dekoracyjnym
cieście filo
7
efektownych
słodkich wypieków
z owocami
RABARBAROWE
klasyczne placki
ZAKĄSIĆ
OSCYPKIEM
jak najlepiej
Patroni medialni:
Zeskanuj kod
i pobierz
darmową
próbkę książki
ziółko zwane potocznie mleczem,
zakwitające na żółto na majowych
łąkach. Pomaga niemal na wszystko,
warto spróbować!
Zamówienia
burdaksiążki.pl
tel. +48
ISBN 978-83-
22 360 37 77
8053-058-4
ŁĄKA NA TALERZU,
CZYLI KWIATKI
DO ZJEDZENIA
LUNCH DO PUDEŁK
ekonomiczny dom
owy
ISBN 978-83-
8053-05
8-4
Cena 59,90 zł
9 788380 53058
4
ISBN 978-83-8053-101-7
9 788380 53058
4
68
Robert Sowa
84
Domowy posiłek w pracy?
Tak! z pudełka
szybko, łatwo, pysznie
LONO
OBIAD NA ZIE
e
szparagach i bobi
em
Û
szakszuka na
zieleninie
łososiem i szpinaki
zywą
Û
kurczak na
CZYLI:
Û
pizza z
placek z młodą pokr
zkiem i rukolą
Û
Û
risotto z gros
d 1
03/04/2018 13:27
mg0518_219_v4_
1805_okladka.ind
majowy
70
Kinga Błaszczyk-Wójcicka
ZDJĘCIE NA OKŁADCE: ARTUR ROGALSKI
po wegetariańskiej stronie stołu
A do niego może trafić wypasiona
kanapka, zdrowa sałatka, pita
z kurczakiem czy podpłomyki
z pomidorami i fetą
MOJE GOTOWANIE
+ książka „Pyszne Klimaty”
w prezencie
ROCZNA PRENUMERATA
168 ZŁ
Szparagi. Wielbiciele majowego
specjału będą zachwyceni sałatką ze
szparagowych wstążek, pieczonymi
owiniętymi w plastry oscypka, zupą
groszkową, spaghetti primavera
i... lodami szparagowo-miętowymi
88
Sycylijska podróż w czasie
smaki podróży
87
ŁATWO ZAMÓWISZ
l
infolinia: 22 360 37 77
l
e-mail:
bok@burdamedia.pl
l
www.burdamedia.pl
zakładka prenumerata
Odwiedzamy włoską wyspę, która słynie
z niespokojnego wulkanu, cosa nostry,
pięknych widoków i pysznej kuchni
l
przelew: 32 1140 1977 0000 4186 6900 1017,
76
Ochotnickie oscypki
Slow life
Z bacówki pod Turbaczem
wspaniałe, piszczące pod zębami,
wędzone i bogato zdobione
94
przegląd najnowszych
produktów
w dobrych cenach
nowości ze sklepu
w tytule pełne dane adresowe
Dane osobowe będą przetwarzane przez Burda Publishing Polska
Sp. z o.o. Sp. Komandytowa, 02-674 Warszawa, ul. Marynarska 15 w celu
prawidłowego wykonania zamówienia oraz dla celów marketingowych.
Dane osobowe będą chronione zgodnie z ustawą o Ochronie Danych
Osobowych (tj. Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.). Przysługuje
Państwu prawo do wglądu i poprawiania swoich danych osobowych.
moje Gotowanie
{
52
/
dania
ciasta
lody
przekaski
zna
s
e
atki pys
ciasta
zupy wytwo
lody
KI
zne
’dan
ILL
komite
PATELNIĘ
rne eka
TA
GR A I NA
J!
lody
JALNA
ite
zupy
UMERATA 40
wytwo
NIE
.mojegotowanie.pl
lekkprzsa atki
zne dan
znakom
PREN
pystworne
ia
%
rne przekaski ie
YSTE STE
wy
NA
www
ZOWSKO
TA SPEC
SOCZ
pyszne ania wspaniaia wspania
MISTR
OFER
MAJ 2018
przekaski
lekkie sa
l
l
UDANE
KUJĄCE
atki pyszne
i
dania
a
anie
ciasta
kolorowe
ciasta
kolo
wsp
PYSZNE, ZAWSZE
ZAWSZE
e lody wytw
ZASKA
LODY
Sprawdzon
GOWE
WIĘCEJ INFORMACJI
NA STRONIE 81
ciasta
kl
m
ty
P
y
Z
n
/
P
y
sZ
n
e
kl
i
m
a
ty
Luty 2018
Maj
A
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin