2017-N03 Moje Gotowanie.pdf

(40620 KB) Pobierz
MAKARONY
DLA DZIECIAKÓW
7
rodzinna porcja
naleśników
dużych, sycących i prostych
dań z dodatkiem mięsa,
sera, warzyw i jajek
do czego się przydadzą
KAROB I MĄKA
ORZECHOWA
pucharki pełne
śmietanki
małe, łatwe desery
z ubitą kremówką
w roli głównej
Û
kartoflano-kapuściane
Û
z kostką, po włosku
Û
ryżowe z dynią i oscypkiem
Û
mielone z chałką i migdałami
Û
drobiowe w kuskusie
KOTLETY
GODNE MISTRZA:
LEKKO I ZIELONO
SZYBKIE, ŁATWE, CHRUPIĄCE
sałatki, przekąski i obiady
z brokułami, kiełkami, orzechami, boczniakami, kuskusem
NEXTO : OrderID: 2390593 : Elżbieta Kozłowska : kozel.hr@gmail.com
na przedwiośniu
{
ZAWSZE PYSZNE, ZAWSZE UDANE
MARZEC 2017
nr 3 (268) Cena 9,90 zł
(w tym 8% VAT)
www.mojegotowanie.pl
{
Prenumerata
w supercenie
79,90
108,00
12 NUMERÓW
W CENIE 9!
ROCZNA
PRENUMERATA
JAK ZAMÓWIĆ?
NEXTO : OrderID: 2390593 : Elżbieta Kozłowska : kozel.hr@gmail.com
infolinia: 22 360 37 77
e-mail: bok@burdamedia.pl
www.burdamedia.pl/zakładka prenumerata
listownie: Wydawnictwo Burda Publishing Polska, BOK, ul. Marynarska 15, 02-674 Warszawa
przelew: na numer rachunku mBank 32 1140 1977 0000 4186 6900 1017, w tytule pełne dane adresowe
Informujemy Państwa, iż w przypadku zamówienia prenumeraty magazynu Moje Gotowanie przekazane dane osobowe będą przetwarzane przez Burda Publishing Polska Sp. z o.o. Sp.
Komandytowa, 02-674 Warszawa, ul. Marynarska 15 w celu prawidłowego wykonania zamówienia oraz dla celów marketingowych. Dane osobowe będą chronione zgodnie z ustawą o Ochronie
Danych Osobowych (tj. Dz. U. z 2002 r Nr 101, poz. 926 ze zm.). Informujemy także, że przysługuje Państwu prawo do wglądu i poprawiania swoich danych osobowych.
kiełki jemy!
Marzec to miesiąc trudny kulinarnie, co przyznał nawet
goszczący na naszych łamach zawodowy kucharz. Świeżych
warzyw jest mało, jako tako trzymają się nasze poczciwe
korzeniowe i suche strączkowe. Pomidory czy ogórki
– te krajowe oczywiście, które rzeczywiście smakują zgodnie
z nazwą – są bardzo drogie. Sałata jak to sałata, ileż można
jej jeść? I co nam pozostaje na tym kulinarnym pozimowym
pobojowisku? Jedzenie kiełków! Przez kilka ostatnich lat
zyskały taką popularność, że w jednym z marketów
naliczyłam 15 ich rodzajów, a w pobliskim dyskoncie mogę
wybierać spośród trzech. Przyznaję, że długo nie mogłam się
przekonać do ich smaku i do dziś nie wszystkie mi
„podchodzą . Zdecydowanie najlepsze są dla mnie kiełki
rzodkiewki, słonecznika i brokuła, bardzo interesująco
smakują buraczka, na dodatek mają piękny, dekoracyjny
kolor. Trzy pierwsze polecam do sałatek, szczególnie takich
z dodatkiem jajka na twardo, kiszonego ogórka, jabłka
i majonezu. Buraczkowe są świetne na kanapki z pasztetem,
z listkiem szpinaku i kwaskową żurawiną ze słoika. Można
też robić z nich zaskakujące przekąski – polecam materiał
na str. 32. Nie zapomnieliśmy jednak o zużyciu zimowych
zapasów, jest więc sporo o fasoli i orzechach oraz warzywach,
które najlepiej – w dużych ilościach – topić w zupach. Proste,
tradycyjne przepisy na krupnik, pieczarkową, zalewajkę czy
marchwiankę zawsze się przydadzą, choćby jako baza pod
inne receptury. Podobnie jak pomysły na naleśniki, którym
poświęciliśmy duży temat główny. Oczywiście kiełki
świetnie nadają się także do naleśników – polecam!
REDAKTOR NACZELNA
FOT. A. ROGALSKI
moje Gotowanie
NEXTO : OrderID: 2390593 : Elżbieta Kozłowska : kozel.hr@gmail.com
3
10
Na czasie dania
z boczniakami
26
Pożywne śniadania
na dzień dobry!
w marcu
W świecie muzułmańskim jest
symbolem szczęścia i bogactwa
10
Grzyby jak ostrygi
na czasie
Poranki z Beatą. Zwyciężczyni II sezonu
„MasterChefa” zdradza nam przepisy
na energetyczne śniadania
Kiełkuje w nas wiosna. Jedzmy więc
kiełki, najlepiej na surowo, w to-
warzystwie owoców i warzyw
Pochwała prostoty. Czasami przy-
chodzi nam ochota na tradycyjne
domowe zupy – smaczne, pachnące
i rozgrzewające
Naleśniki siła inspiracji. Pomysłów
na nie jest tak wiele, jak tych, którzy
je smażą. Polecamy m.in. sezamowe
z warzywami, zapiekane z kozim
serem i na słodko – czekoladowe
Śmietanka towarzyska. Desery z bitą
śmietaną. Kto ich nie lubi? :-) U nas
zachwycają smakiem i wyglądem
32 przekąski
Mięsiste, o delikatnej konsystencji
boczniaki świetnie sprawdzają się
jako główny składnik przekąsek i dań
obiadowych
Wybrane przez redakcję przepisy są też dostępne
w formie aplikacji mobilnej „Moje Gotowanie, smaki
domu”. Piękne zdjęcia, interaktywna lista zakupów,
wszystkie przepisy dokładnie opisane krok po kroku.
Aplikacja przyda się wszędzie, dzięki niej można
szybko i bez problemu zaplanować obiad lub zakupy.
Do pobrania ze sklepu AppStore.
MOBILNE MOJE GOTOWANIE
16
Nasz przegląd
styl&smak
36 zupy
bardzo praktycznych akcesoriów
do zrobienia pysznych kotletów
smak z gó
rn
ej półki
18
Kala namak
42 dania główne
Oryginalny produkt spożywczy.
Przypomina kamienie szlachetne, a to...
sól kuchenna prosto z Himalajów
www.facebook.com/MojeGotowanie.pl
YouTube: kanał Moje Gotowanie
oraz na stronie www.mojegotowanie.pl
ZNAJDZIESZ NAS
NA FACEBOOKU I YOUTUBE
20
Jerzy Sobieniak
kronika przyjemności
Jestem z miasta. Mistrz kulinarny,
ulubieniec telewidzów, ostatnio wydał
książkę o zdrowym ulicznym jedzeniu
52 desery
NEXTO : OrderID: 2390593 : Elżbieta Kozłowska : kozel.hr@gmail.com
moje smaki domu
6
Król Magrebu – kuskus
hit marca
26 śniadanie
32
Przekąski z kiełkami
– zastrzyk witamin
42
Naleśniki – wytrawnie
i na słodko
52
Desery z bitą śmietaną
w roli głównej
Zapach świeżo upieczon
MARZEC 2017
ego ciasta niesie jedn
z domowym ciepłem,
e
SZE UDANE
poczuciem
ZAWSZE PYSZNE, ZAW
z najlepszych skojarzeń:
błogości i beztroską dziec
ulegajmy tym SŁODKIM
MAKARONY
iństwa. Jak najczęście
KLIMATOM i cieszmy podn
j
iebienie smakowitymi
DLA DZIECIAKÓW
łakociami.
W książce znalazło się
ponad 120 sprawdzony
ch przepisów na rewela
Zaczynamy od pyszności
cyjne ciasta i desery.
z owocową nutą, dzięki
którym w każdej chwili
Dalej prezentujemy wypie
możemy przywołać smak
ki i drobiazgi z czekoladą,
lata.
która szczególnie nęci
W następnej kolejności
wszystkich łasuchów.
pokazujemy nieziemskie
desery, babeczki i ciaste
ciasta, które wymagają
czka. Potem pojawiają
nieco pracy, ale warto
się
je zrobić na wyjątkowe
przedstawiamy propozycje
okazje. I wreszcie na końcu
na świąteczny stół, zarów
no bożonarodzeniowy
, jak i wielkanocny.
Ta książka wspa
niale łączy trady
Fajne jest to, że
cję z nowoczesn
każda receptura
ością.
wykorzystuje ogóln
opatr zone są piękn
odostępne skład
ymi zdjęciami. To
niki, a przepisy
zbiór najlepszych
Polecam go wszy
pomysłów na słodk
stkim, którzy chcą
prostych
ości.
mieć pewność,
że
cych
Z tą publikacją wszy
dużych, sycą
wybra
i
ny przepis się spraw
a,
stko się uda i będzi
dzi.
e wyśmienicie smak
dań z dodatkiem mięs
owało!
i jajek
Marzec 2017
{
nr 3 (268) Cena 9,90 zł
wykwintne pys zmy
/
o
wykwintne pyszne zneslow slowe
wykwintne pyszne
nie.pl
zmy
owe
e
i
slowe
otowa
zmysl
(w tym 8% VAT)
www.mojeg
/
torty
desery tort
kl
m
a
ty
ery tortciasta ta desery y
des
y cias
s
l dk
desery torty ciasta desery
i
e
torty
62
Agata Wojda
szkoła mistrzów
Mistrzyni kuchni przyrządza kotlety
z myślą o mięsożernych i wegetarianach.
Wieprzowe z oliwkami; z kurczaka
w kuskusie i sezamie; z ziemniaków
i włoskiej kapusty; ryżowe z pestkami
dyni i oscypkiem
86
TAK! dla karobu
na zdrowie
cja
rodzinna por
naleśników
7
sera, warzyw
Jest słodszy od kakao i czekolady,
dlatego świetnie sprawdza się jako
słodzik do deserów
do czego się przydadzą
Patron
Kinga Paruzel
MĄKA
KAROB I
i medialni:
ORZECHOWA
pucharki pełne
śmietanki
ry
dese
małe, łatwe
ą
z ubitą kremówk
w roli głównej
Zeskanuj kod
i pobierz
darmową
próbkę książki
Zamówienia
burdaksiążki.pl
tel. +48
ISBN 978-83-
22 360 37 77
8053-058-4
ISBN 978-83-
8053-05
8-4
88
Joanna Woyda i Łukasz Kozyra
Makaron na każdą okazję. Najmłodsi
za nim przepadają
w kuchni z dziećmi
SK okladka4.indd
1
KOTLET Y
ISBN: 978-83
GODNE MISTRZA:
Cena 59,90 zł-8053-058-4
-kapuściane
9 788380 53058
4
9 788380 53058
4
Û
kartoflano
ku
Û
z kostką, po włos
i oscypkiem
Û
ryżowe z dynią
ą i migdałami
Û
mielone z chałk
usie
Û
drobiowe w kusk
68
Kinga Błaszczyk-Wójcicka
po wegetariańskiej stronie stołu
Kiedy zima jeszcze trzyma. Warto zużyć
ostatnie zimowe zapasy orzechów i zrobić
z nich słodkie wypieki na tłusty czwartek,
np. miodowy orzechowiec
NO
LEKKO I ZIELO
na przedwiośniu
i i obiady
sałatki, przekąsk
usem
WE, CHRUPIĄCE
boczniakami, kusk
SZYBKIE, ŁAT
ami, orzechami,
z brokułami, kiełk
06.02.2017 13:50
92
Brokuły, zielone róże przedwiośnia
Nawet w marcu są pełne witamin i smaku.
Proponujemy wykorzystać je do frittaty
z groszkiem, uniwersalnego pesto, sałatki
z bakaliami i tarty z porem i migdałami
szybko, łatwo, pysznie
703_okla
mg0317_216_v4_1
dka.indd 1
MOJE GOTOWANIE
+ książka „Słodkie Klimaty”
w prezencie
ROCZNA PRENUMERATA
168 ZŁ
76
Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz
ZDJĘCIE NA OKŁADCE: RUA CASTILHO
gotowanie z pasją
87
FasoLOVE. Trochę zapomniana, teraz
zaczęła znowu powracać na polskie stoły.
Mowa oczywiście o fasoli. Nasi autorzy
postanowili wziąć ją na warsztat :-)
96
Buenos Aires – Paryż Ameryki
Południowej
smaki podróży
ŁATWO ZAMÓWISZ
infolinia: 22 360 37 77
e-mail:
bok@burdamedia.pl
www.burdamedia.pl
zakładka prenumerata
82
Głęboko usmażone
Slow food
Stolica Argentyny zachwyca stylem
życia, mocno południowo-europejskim.
A jej mieszkańcy kochają dobre jedzenie
i oczywiście tango
przelew: 32 1140 1977 0000 4186 6900 1017,
w tytule pełne dane adresowe
Klaudyna Hebda smaży w głębokim
tłuszczu indyjskie pierożki z nadzieniem
z soczewicy, róże chrustowe i sakiewki
chrustowe
102
przegląd najnowszych produktów
w dobrych cenach
nowości ze sklepu
Dane osobowe będą przetwarzane przez Burda Publishing Polska
Sp. z o.o. Sp. Komandytowa, 02-674 Warszawa, ul. Marynarska 15 w celu
prawidłowego wykonania zamówienia oraz dla celów marketingowych.
Dane osobowe będą chronione zgodnie z ustawą o Ochronie Danych
Osobowych (tj. Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.). Przysługuje
Państwu prawo do wglądu i poprawiania swoich danych osobowych.
NEXTO : OrderID: 2390593 : Elżbieta Kozłowska : kozel.hr@gmail.com
{
s
/
o
dk
i
e
kl
i
m
a
ty
l
Zeskanuj zdjęcie i zamów
prenumeratę online.
25/02/16 14:01
moje Gotowanie
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin