Baba piaskowa z makiem.doc

(21 KB) Pobierz
Baba piaskowa z makiem

 

 

Baba piaskowa z makiem

 

1 szklanka mąki pszennej,

1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej,

1 czubata szklanka cukru, 25 dag masła lub margaryny,

4 jajka,

1 szklanka maku,

1/3 szklanki mleka,

6 fig suszonych,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 aromat migdałowy;

do przygotowania formy:

2 łyżki masła,

2 łyżki bułki tartej

 

 

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło ucierać, dodając stopniowo jajka, cukier i oba rodzaje mąki. Następnie wlać mleko i wsypać przesiany suchy mak. Jeszcze raz dokładnie utrzeć, dodać drobno pokrojone i oprószone mąką figi, wymieszać. Ciasto wlać do dużej formy z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzoną babę polukrować i posypać uprażonymi orzechami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin