Babka ananasowo-marcepanowaNa ciasto: 200 g surowej masy marcepanowej 200 g masła 200 g cukru 3 jajka 300 g mąki tortowej50 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia150 g kandyzowanego ananasa
Na polewę:3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany3 łyżki cukru3 łyżki kakao1 łyżka masła
Do dekoracji:płatki kandyzowanego ananasa
Masę marcepanową utrzeć z masłem i cukrem na białą, pulchną masę. Następnie dodać jajka i nadal ucierać. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy jajecznej. Ananas kandyzowany pokroić na małe kawałeczki i dodać do masy. Całość wymieszać. Formę na babkę posmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Piec około 50 min w temp. 200° C. Przygotować polewę. Wymieszać razem wszystkie składniki i gotować ok. 3 minuty. Polewę lekko przestudzić i polać nią babkę. Gotowy wypiek udekorować płatkami kandyzowanego ananasa.
ALL_THE_BEST