6 jajek 60 g cukru 120 g czekolady 250 g mąki 30 g drożdży pół szklanki mleka 60 rodzynków sułtańskich pół laski wanilii
Rozrobić drożdże w ciepłym mleku. Ubić na parze żółtka z cukrem, aż się spienią, dodać rozgrzaną czekoladę i drobno posiekaną wanilię; dalej ubijać. Gdy drożdże ruszą, dodać do masy, nie przerywając ubijania. Stopniowo dosypywać mąkę i wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące. Sparzyć i osuszyć rodzynki i wsypać (ciepłe) do ciasta. Ubić pianę z białek na sztywno dodać masy i dokładnie wymieszać. Nałożyć ciasto do wysmarowanych masłem form i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-60 minut.
ALL_THE_BEST