Babka gryczano.doc

(20 KB) Pobierz
Babka gryczano-twarogowa

Babka gryczano-twarogowa

 

 

Składniki:

50 dag kaszy gryczanej 50 dag twarogu 3 jaja cebula 10 dag masła lub margaryny tarta bułka sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Zalać kaszę wrzącą wodą (około 6 szklanek), dodać łyżkę tłuszczu, gotować na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie wodę, zdjąć z ognia, ostudzić. Twaróg przepuścić przez maszynkę lub dokładnie rozgnieść, cebulę pokroić w kosteczkę i lekko zrumienić na tłuszczu. Wszystko połączyć, dodać jaja, sól, pieprz, starannie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy do bab, wstawić do gorącego piekarnika i piec pół godziny.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin