KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BANANAMI.txt

(1 KB) Pobierz
OD  Danusia2012   ??  
 
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI BANANAMI: 

1/2 kg mški tortowej 
1/4 szklanki wiórków kokosowych 
4 duże żółtka 
2 łyżki cukru 
200 g miękkiego masła 
1,5 łyżki smalcu 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki kwanej mietany. 
Mškę przesiać na blat, w rodku zrobić wgłębienie i i włożyć wszystkie produkty. Siekać nożem do połšczenia się składników.Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeli będzie się kleić do ršk, dosypać mški. Podzielić na dwie równe częci.ednš owinšć foliš i włożyć do lodówki by się schłodziło a drugš częciš ciasta wyłożyć dno wysmarowanej masłem tortownicy o rednicy 30 cm.Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut aż się lekko zrumieni. Ostudzić. 

Masa jabłkowo-bananowa: 
-------------------------------------- 
1 kg winnych jabłek 
1 kg bananów (waga po obraniu) 
2 galaretki o smaku cytrynowym 
1 kopiasta łyżka masła 
1/4 szklanki wody 
sok z 1/2 cytryny 
W płaskim, szerokim garnku z grubym dnem roztopić masło, wlać wodę i przełożyć starte na grubych oczkach jabłka.Chwilę smażyć, często mieszajšc.Jeli jabłka będš miały mało soku, można dodać jeszcze kilka łyżek. Kiedy jabłka zmięknš, dodać pokrojone banany. Jeszcze smażyć ok. 5 minut. Zestawić z ognia, wsypać "suche" galaretki i dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Podpieczony spód posypać dwoma łyżkami tartej bułki i wyłożyć masę jabłkowo-bananowš. Na wierzch układamy małe kawałki schładzanego ciasta , które delikatnie spłaszczamy w palcach. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 minut aż wierzch się ładnie zrumieni. 

Zimne ciasto oblać lukrem: 

3/4 szklanki cukru pudru 
1 łyżka kwanej mietany 
1 łyżeczka soku z cytryny
Zgłoś jeśli naruszono regulamin