OD Danusia2012 ?? KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI BANANAMI: 1/2 kg mški tortowej 1/4 szklanki wiórków kokosowych 4 duże żółtka 2 łyżki cukru 200 g miękkiego masła 1,5 łyżki smalcu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwanej mietany. Mškę przesiać na blat, w rodku zrobić wgłębienie i i włożyć wszystkie produkty. Siekać nożem do połšczenia się składników.Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeli będzie się kleić do ršk, dosypać mški. Podzielić na dwie równe częci.ednš owinšć foliš i włożyć do lodówki by się schłodziło a drugš częciš ciasta wyłożyć dno wysmarowanej masłem tortownicy o rednicy 30 cm.Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut aż się lekko zrumieni. Ostudzić. Masa jabłkowo-bananowa: -------------------------------------- 1 kg winnych jabłek 1 kg bananów (waga po obraniu) 2 galaretki o smaku cytrynowym 1 kopiasta łyżka masła 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny W płaskim, szerokim garnku z grubym dnem roztopić masło, wlać wodę i przełożyć starte na grubych oczkach jabłka.Chwilę smażyć, często mieszajšc.Jeli jabłka będš miały mało soku, można dodać jeszcze kilka łyżek. Kiedy jabłka zmięknš, dodać pokrojone banany. Jeszcze smażyć ok. 5 minut. Zestawić z ognia, wsypać "suche" galaretki i dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Podpieczony spód posypać dwoma łyżkami tartej bułki i wyłożyć masę jabłkowo-bananowš. Na wierzch układamy małe kawałki schładzanego ciasta , które delikatnie spłaszczamy w palcach. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 minut aż wierzch się ładnie zrumieni. Zimne ciasto oblać lukrem: 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka kwanej mietany 1 łyżeczka soku z cytryny
basia.matyszczak