Kuskus na zimno z rybą.rtf

(6 KB) Pobierz
Kuskus na zimno z ryb¹

Kuskus na zimno z rybą

 

Składniki na 4 porcje:

szklanka kuskusu

25 dag wędzonej ryby (dorsza lub pstrąga) albo puszka tuńczyka

2 pomidory

2 zielone ogórki

5 oliwek (nie marynowanych)

sok z cytryny

czek natki pietruszki

l

biały pieprz

2 łki oleju

 

Kaszę zalej wrzątkiem tak, by sięgał on około 2 cm ponad jej powierzchnię. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 5 minut. Rybę obierz ze skóry i ości, podziel na drobne kawałki albo po prostu otwórz puszkę z tuńczykiem i wyjmij jej zawartość. Dodaj do kuskusu. Pomidory i ogórki pokrój w drobną kostkę. Potem opłucz, odsącz i posiekaj natkę.

 

Pomidory, rybę, ogórki, oliwki pokrojone w plasterki i połowę natki dodaj do jeszcze ciepłej kaszy. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Na koniec polej olejem i wstaw do lodówki.

 

Przed podaniem ozdób potrawę resztą natki i ewentualnie dolej oleju. Danie to możesz przyrządzić dla niespodziewanych gości z produktów, które zawsze warto mieć w lodówce na wszelki wypadek.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin