Składniki:
Biszkopt:8 jajek1 szklanka mąki pszennej0,5 szklanki mąki ziemniaczanej1,5 szklanki cukru4 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa śmietanowa:1,5 litra śmietany 30%5 łyżeczek żelatyny6 łyżek cukru pudruDodatkowo:Słoik wiśni w alkoholu poj. 330 ml.1 opakowanie wiśni kandyzowanych200 gram gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej. Wiśnie odsączamy z alkoholu, biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części, każdy nasączamy alkoholem. Pierwszy biszkopt układamy na paterze, wykładamy ¼ masy śmietanowej i połowę odsączonych wiśni, przykrywamy kolejnym biszkoptem, wykładamy ¼ część masy, układamy pozostałe wiśnie, przykrywamy biszkoptem, najlepiej żeby na wierzchu był biszkopt z spodu. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą masy śmietanowej, czekoladę ścieramy na tarce, obsypujemy boki i środek tortu. Pozostałą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy boki i środek, wyciskając niewielkie rozety. Na każdej rozecie układamy wiśnie kandyzowane. Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Mannitu