Tort Szwarcwaldzki.doc

(95 KB) Pobierz
Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki

Składniki:

 

Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
1,5 litra śmietany 30%
5 łyżeczek żelatyny
6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
Słoik wiśni w alkoholu poj. 330 ml.
1 opakowanie wiśni kandyzowanych
200 gram gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

 

Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej. Wiśnie odsączamy z alkoholu, biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części, każdy nasączamy alkoholem. Pierwszy biszkopt układamy na paterze, wykładamy ¼ masy śmietanowej i połowę odsączonych wiśni, przykrywamy kolejnym biszkoptem, wykładamy ¼ część masy, układamy pozostałe wiśnie, przykrywamy biszkoptem, najlepiej żeby na wierzchu był biszkopt z spodu. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą masy śmietanowej, czekoladę ścieramy na tarce, obsypujemy boki i środek tortu. Pozostałą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy boki i środek, wyciskając niewielkie rozety. Na każdej rozecie układamy wiśnie kandyzowane. Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Tort Szwarcwaldzki

Zgłoś jeśli naruszono regulamin