Otrębowy chleb na zakwasie żytnim.doc

(25 KB) Pobierz
Otrębowy chleb na zakwasie żytnim

Otrębowy chleb na zakwasie żytnim

50 g otrębów żytnich

50 g otrębów pszennych

50 g otrębów owsianych

50 g mąki pszennej 650

50 g mąki żytniej 720

100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2000

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850

150 g zakwasu żytniego (dokarmionego 12godzin wcześniej)

2 łyżeczki soli (lub więcej jeżeli ktoś lubi bardziej zdecydowany słony smak)

1 łyżka oliwy z oliwek

300 ml ciepłej wody

2 łyżeczki ziół prowansalskich

2 duże garści pestek słonecznika

 

1. Wymieszaj mąki, otręby i sól w dużej misce.

2. Dodaj zakwas, oliwę, wodę, zioła i słonecznik. Dokładnie wymieszaj.

3. Ciasto chlebowe przełóż do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

4. Odstaw chleb w temperaturze pokojowej na 3-6 godzin, aby spokojnie wyrósł. *Długość wyrastania zależy od temperatury w domu oraz od siły zakwasu.

5. Chleb piecz 15 minut w temperaturze 210 stopni, następnie 40 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Upieczony chleb wyjmij z foremki i wystudź na kratce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin