50 g otrębów żytnich
50 g otrębów pszennych
50 g otrębów owsianych
50 g mąki pszennej 650
50 g mąki żytniej 720
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2000
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
150 g zakwasu żytniego (dokarmionego 12godzin wcześniej)
2 łyżeczki soli (lub więcej jeżeli ktoś lubi bardziej zdecydowany słony smak)
1 łyżka oliwy z oliwek
300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 duże garści pestek słonecznika
1. Wymieszaj mąki, otręby i sól w dużej misce.
2. Dodaj zakwas, oliwę, wodę, zioła i słonecznik. Dokładnie wymieszaj.
3. Ciasto chlebowe przełóż do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
4. Odstaw chleb w temperaturze pokojowej na 3-6 godzin, aby spokojnie wyrósł. *Długość wyrastania zależy od temperatury w domu oraz od siły zakwasu.
5. Chleb piecz 15 minut w temperaturze 210 stopni, następnie 40 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Upieczony chleb wyjmij z foremki i wystudź na kratce.
Mannitu