50 przepisów na wielkanocny stół.pdf

(1151 KB) Pobierz
JAJKA
PRZYSTAWKI MIĘSNE
KIEŁBASKI
PASZTETY
SOSY
SAŁATKI
MAKARONY
DANIA GŁÓWNE
SORBETY
MAZURKI
CIASTA
BUDYNIE
1281719083.007.png 1281719083.008.png 1281719083.009.png
Przepisy na
1281719083.010.png
uśmiech
O
ROBERT MAKŁOWICZ, PIOTR BIKONT
Oto przed nami najradoÊniejsze ze Êwiàt wszystkich,
Wielkanoc. Ob˝arstwo nie jest wtedy grzechem, ale usank-
cjonowanà doÊwiadczeniem wieków tradycjà. Tak ju˝
bowiem jest, ˝e ludzkoÊç cieszàc si´, zasiada do sto∏u.
Ta coroczna dwudniowa uczta musi mieç kilka elementów
sta∏ych. Jajka, baranek z ciasta, szynka, chrzan – bez nich
nie wyobra˝amy sobie wielkanocnego sto∏u. Lecz reszta
menu zale˝y wy∏àcznie od inwencji przygotowujàcych.
Mamy nieskromnà nadziej´, ˝e nasze tegoroczne propozy-
cje pozwolà wzbogaciç Paƒstwa Êwiàteczny jad∏ospis,
wywo∏ujàc uÊmiech na twarzach jedzàcych, na czym
nieodmiennie zale˝y nam najbardziej.
1281719083.001.png
W IELKANOCNE JAJKA
W
Jajka faszerowane pstrągiem
Wielkanocna rewia
przysmaków powinna
tradycyjnie rozpoczàç
si´ od daƒ z jajek.
OczywiÊcie, ka˝da
rodzina ma swoje ulubio-
ne, uÊwi´cone tradycjà
formy podawania wielka-
nocnych jaj, warto jednak
co roku zaprezentowaç
jakàÊ nowà jajecznà
potraw´.
Oto kilka propozycji.
^ 8 jajek ^ 80 g wędzonego pstrąga ^ 50 g masła ^ 2 łyżki
majonezu ^ sól ^ biały pieprz ^ kilka gałązek rzeżuchy
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki.
Żółtka wyjąć.
Obrane mięso pstrąga razem z żółtkami przepuścić przez maszynkę
do mielenia. Otrzymaną masę utrzeć z masłem i – na końcu
– wymieszać z majonezem (oczywiście, własnej roboty).
Wypełnić masą wgłębienia po żółtkach. Można też wyciskać
z tzw. rękawa. Posypać siekaną rzeżuchą.
4
Newsweek na Wielkanoc
1281719083.002.png 1281719083.003.png 1281719083.004.png
Jajka
z krewetkami
^ 100 g krewetek ^ 1 łyżka
mąki ^ 1 łyżka masła
^ 200 ml mleka ^ 1 łyżecz-
ka curry ^ 4 łyżki śmietany
^ pół startej gałki muszka-
tołowej ^ sól i pieprz
^ 6 jaj ^ 2 łyżki octu ^
6 kromek chleba tostowego
Krewetki rozmrozić,
obgotować we wrzątku.
Z mąki i masła zrobić białą
zasmażkę. Dolać mleko i ubi-
jać na patelni trzepaczką lub
miotełką, aż zgęstnieje. Jeśli
zrobią się grudki – przetrzeć
przez sito. Dodać curry, śmie-
tanę, gałkę muszkatołową
i wymieszać. Doprawić solą
i pieprzem. Krewetki odcedzić,
pokroić na małe kawałki
i dodać do sosu. Odstawić
w ciepłe miejsce, co chwilę
zamieszać.
W szerokim i płaskim naczyniu
zagotować wodę z octem, wbić
jajka tuż nad powierzchnią
garnka (woda winna się goto-
wać powoli), łyżką nadać jajku
podłużny kształt. Gotować
2-3 min, dopóki białko się
nie zetnie, ukrywając w środ-
ku płynne żółtko. Wyjmować
ostrożnie łyżką cedzakową.
Upiec tosty. Na każdym ułożyć
jajko i zalać sosem z kre-
wetkami. Podawać
natychmiast.
JAJKA COCOTTE
Jajka cocotte
^ jajka ^ masło ^ tarty parmezan ^ bryndza ^ sól i pieprz
Do tej smakowitej potrawy potrzebne są małe żaroodporne miseczki
(kokilki). Każdą miseczkę wysmarować masłem, dać szczyptę soli,
pieprzu i posypać pół łyżeczki tartego sera. Wbić po jednym jajku.
Na wierzchu ułożyć łyżeczkę bryndzy.
Wstawić miseczki do formy i zalać wodą nieco powyżej połowy
wysokości miseczek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200° C)
na 8 minut.
Podawać ciepłe, z pieczywem.
5
Newsweek na Wielkanoc
1281719083.005.png 1281719083.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin