Ciasto czekoladowo - budyniowe z kremem stracciatella
Dzisiaj mam przepis zdecydowanie dla wielbicieli słodkich, czekoladowych ciast:) Puszysty ciemny biszkopt przełożony dwoma czekoladowymi kremami, budyniowym oraz śmietanowym, które świetnie ze sobą współgrają. Idealne jako dodatek do filiżanki gorącej kawy :)
foremka 23x33cm
Biszkopt:
· 5 jajek,
· 1/2 szklanki cukru,
· 3 łyżki mąki tortowej,
· 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
· łyżeczka proszku do pieczenia,
· 1 i 1/2 łyżki kakao,
· dodatkowo herbata do nasączenia ciasta.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie stale ubijając na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Do osobnej miseczki przesiać obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać do utartych jajek, ale już nie ubijać tylko wymieszać delikatnie szpatułką do ciast.
Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wym. 23x23cm. piec około 35 minut w temp. 175st, do tzw. "suchego patyczka". Przestudzić i przekroić na pół, po czym obie części nasączyć herbatą.
Krem czekoladowy:
· 500ml mleka,
· 2 budynie czekoladowe,
· 50 g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady,
· 200g masła,
· 1/3 szklanki cukru,
· łyżka cukru waniliowego.
400 ml mleka zagotować z cukrami oraz połamaną na kawałki czekoladą. W pozostałym mleku rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko z cukrami. Stale mieszając, gotować, aż masa całkowicie zgęstnieje.
Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać po łyżce przestudzone masy budyniowej.
Krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem.
Krem stracciatella:
· 250 ml śmietanki 36%,
· 2 łyżki cukru pudru,
· 100 g startej mlecznej czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać połowę startej czekolady, dokładnie wymieszać. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać pozostałą startą czekoladą.
Podawać w temperaturze pokojowej.
http://zmiksowani.pl/przepis/1174585
Lena.501