Ciasto czekoladowo.docx

(91 KB) Pobierz

Ciasto czekoladowo - budyniowe z kremem stracciatella

Dzisiaj mam przepis zdecydowanie dla wielbicieli słodkich, czekoladowych ciast:) 
Puszysty ciemny biszkopt przełożony dwoma czekoladowymi kremami, budyniowym oraz śmietanowym, które świetnie ze sobą współgrają. 
Idealne jako dodatek do filiżanki gorącej kawy :) 
 

https://3.bp.blogspot.com/-D9UTWy-g0rQ/W7HGLPKvCKI/AAAAAAAAJEc/tlkL5B15qMMv-IIj28bvZgWtWZpkM4yaACLcBGAs/s640/Ciasto%2Bczekoladowo-budyniowe.JPG




foremka 23x33cm
 

Biszkopt:  

·                      5 jajek, 

·                      1/2 szklanki cukru, 

·                      3 łyżki mąki tortowej, 

·                      1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 

·                      łyżeczka proszku do pieczenia, 

·                      1 i 1/2 łyżki kakao, 

·                      dodatkowo herbata do nasączenia ciasta.

 

 

Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie stale ubijając na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Do osobnej miseczki przesiać obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać do utartych jajek, ale już nie ubijać tylko wymieszać delikatnie szpatułką do ciast.

Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wym. 23x23cm. piec około 35 minut w temp. 175st, do tzw. "suchego patyczka". Przestudzić i przekroić na pół, po czym obie części nasączyć herbatą.

 

Krem czekoladowy:  

·                      500ml mleka, 

·                      2 budynie czekoladowe, 

·                      50 g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady, 

·                      200g masła, 

·                      1/3 szklanki cukru, 

·                      łyżka cukru waniliowego.

 

400 ml mleka zagotować z cukrami oraz połamaną na kawałki czekoladą. W pozostałym mleku rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko z cukrami. Stale mieszając, gotować, aż masa całkowicie zgęstnieje.

Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać po łyżce przestudzone masy budyniowej.

Krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem.

 

Krem stracciatella:   

·                      250 ml śmietanki 36%,

·                      2 łyżki cukru pudru, 

·                      100 g startej mlecznej czekolady.

 

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać połowę startej czekolady, dokładnie wymieszać. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać pozostałą startą czekoladą.

Podawać w temperaturze pokojowej.
 

http://zmiksowani.pl/przepis/1174585

Zgłoś jeśli naruszono regulamin