Langosz.docx

(105 KB) Pobierz

Langosz - węgierski przysmak

 

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Langosz - węgierski przysmak _ wideo_files\z21630020V,langosz.jpg

Macie ochotę na kolejną lekcję? To dobrze, bo my też nie. Całe szczęście, że gotowanie dań węgierskich, nie jest tak trudne jak nauka ich języka.

 

Składniki:

450g mąki pszennej

2 duże ziemniaki

300ml ciepłego mleka

30g świeżych drożdży

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

 

Dodatkowo

Olej do głębokiego smażenia

Kwaśna śmietana

Tarty żółty ser

Szczypiorek

 

Wykonanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Odmierz 150g gotowej masy ziemniaczanej. Ciepłe mleko wymieszaj z cukrem i drożdżami i odstaw na 10 minut.

 

W dużej misce umieść mąkę, sól, olej oraz 150g ziemniaków przeciśniętych przez praskę i wlej zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć elastyczne i jednolite ciasto. Przełóż ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

 

Wyrośnięte ciasto przebij ręką i chwilę pozagniataj. Podziel ciasto na 5 części i rozwałkuj je na placki o grubości około 1 centymetra. W głębokiej patelni rozgrzej około 5 centymetrową warstwę oleju. Placki wkładaj pojedynczo na rozgrzany olej i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

 

Lekko ostudzone placki posmaruj kwaśną śmietaną i posyp tartym, żółtym serem oraz szczypiorkiem.

Więcej: http://haps.gazeta.pl/haps/12,153082,21652391.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin