Langosz - węgierski przysmak
Macie ochotę na kolejną lekcję? To dobrze, bo my też nie. Całe szczęście, że gotowanie dań węgierskich, nie jest tak trudne jak nauka ich języka.
Składniki:
450g mąki pszennej
2 duże ziemniaki
300ml ciepłego mleka
30g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Dodatkowo
Olej do głębokiego smażenia
Kwaśna śmietana
Tarty żółty ser
Szczypiorek
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Odmierz 150g gotowej masy ziemniaczanej. Ciepłe mleko wymieszaj z cukrem i drożdżami i odstaw na 10 minut.
W dużej misce umieść mąkę, sól, olej oraz 150g ziemniaków przeciśniętych przez praskę i wlej zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć elastyczne i jednolite ciasto. Przełóż ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przebij ręką i chwilę pozagniataj. Podziel ciasto na 5 części i rozwałkuj je na placki o grubości około 1 centymetra. W głębokiej patelni rozgrzej około 5 centymetrową warstwę oleju. Placki wkładaj pojedynczo na rozgrzany olej i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
Lekko ostudzone placki posmaruj kwaśną śmietaną i posyp tartym, żółtym serem oraz szczypiorkiem.
Więcej: http://haps.gazeta.pl/haps/12,153082,21652391.html
Lena.501