Kuchnia_2017_3.pdf

(36222 KB) Pobierz
MARTA DYMEK ROBI KIMCHI
Z POLSKEJ RZEPY
Olej kokosowy – wszystko,
co chcesz o nim wiedzieć
RYBA PIECZONA W SOLI
– KROK PO KROKU
nr
03/2017
cena
9,99
zł w tym
8%
vat
UWAGA!
Konkurs
z cennymi
nagrodami
SIŁA SPOKOJU
rozmowa z japońskim
mnichem o kuchni
skoncentrowanej
DOMOWA
CUKIERNIA
jak zrobić
i wykorzystać
masę pralinową
PRIMITIVO
do czego podać
ulubione wino
Polaków
ZAMIAST
MAKARONU
zrób z nami
śląskie, pampuchy,
kładzione i inne
cudowne kluchy
5
TYLKO U NAS!
magazyn dla smakoszy
ZESZYT
p
p
z
PRZEPISAMI
KUCHNIA
rozgrzewających
potraw Mai Sobczak
Dania
z kiszonkami
POTRAWY
PEŁNE
WITAMIN
54
ekstra
24
strony
jedziemy do:
Belg na frytki
B e an na ost
ry
D bl na na piw gi
o
RED
E
K
O D
MARZ
A
C
C JI
EDYTORIAL
C
zdjęcie: MACIEJ ZIENKIEWICZ, portrety współpracowników, od lewej: ŁUKASZ GIZA, KATARZYNA BARTOSZEWSKA-PONETA, SŁAWOMIR KAMIŃSKI/AG
o pewien czas i z coraz większą częstotliwością atakują nas
informacje, żeby nie powiedzieć – newsy, o odkryciach, które
mają diametralnie wpłynąć na jakość życia każdego z nas.
Jednego dnia czytamy, że
kurkuma nie jest tak zdrowa
jak myślano
przez setki lat, a następnego – coś wręcz przeciwnego. Chaos
informacyjny zwiększa też odkrywanie na nowo dobrze znanych
metod, którym nadaje się nowe nazwy. Do najmodniejszych
warsztatów poprawiających nasze samopoczucie należą
np. te mające w nazwie mindfullness, podczas których
uczymy się – kolejne modne słowo – uważności. Po raz
kolejny wyważa się otwarte drzwi. Na drugiej półkuli
praktyce owego mindfullnessu oddają się nie od dziś
buddyjscy mnisi. Oni jednak nazywają to po prostu
koncentracją.
Proponują, by całkowicie skupić się na tym,
co w danej chwili robimy. I żeby było jasne – nie mam nic
przeciw ćwiczeniu uważności. Sama jednak wolę się
skoncentrować, za często zdarza mi się bowiem przewijać
obrazki w telefonie, słuchając wiadomości i pijąc kawę
jednocześnie... A co to ma wspólnego z kuchnią, zapytacie?
Zapraszam na rozmowę Katarzyny Boni z japońskim
mnichem Genbo Nishikawą, który tłumaczy, dlaczego warto
stać się... marchewką. Mnich proponuje również, żeby
szykując posiłek, myśleć o osobie, która będzie go jadła.
Możemy się tylko domyśleć, o kim myślała Maia Sobczak,
pisząc swoją
nową książkę kulinarną „Przepisy na
szczęście”,
ale piekąc w ognisku jabłka i pachnące warzywa
z pewnością myślała o czytelnikach „Kuchni” tęskniących za wiosną.
Jej rozgrzewające potrawy, idealnie dobrane do obecnej pory roku,
bez trudu zrobicie w domu lub – tak jak my – przy ognisku.
Dla odprężenia zapraszamy was jeszcze na lampkę włoskiego
primitivo – dobrym winem zajmie się jak zwykle Ewa Wieleżyńska.
A piwoszom przypominamy, że marzec to idealny czas na weekend
w Dublinie, gdzie hucznie obchodzony jest dzień świętego Patryka.
W MARCU ODWIEDZILI
KUCHNIĘ
ŁUKASZ BUDZIK
Bohater Ligi Mistrzów to szef kuchni
wrocławskiej restauracji Mennicza
Fusion w The Granary – La Suite Hotel.
Jest laureatem nagrody Młody Talent
2016 przewodnika Gault&Millau. Miesza
kulinarne style i poszukuje swojej drogi.
KATARZYNA BARTOSZEWSKA-PONETA
I TOMASZ PONETA
Duet w życiu i w pracy. Zakochani
w jedzeniu, porzucili ekonomię, by oddać
się prowadzeniu bloga Plate of Joy.
Uwieczniają piękno jedzenia. Dla nas zrobili
zdjęcia potraw z cykorią.
JACEK MARCZEWSKI
Zajmuje się fotografią newsową, polityczną,
społeczną, sportową i portretową od ponad
30 lat. Współtworzył „Gazetę Wyborczą”,
jest autorem plakatów, albumów, ilustracji.
W marcowej „Kuchni” sfotografował
plenerową sesję z Maią Sobczak.
MARZEC 2017
KUCHNIA
3
magazyn dla smakoszy
PR EP S MI
k
D
k
jed i my do:
na yt i
na os rygi
na p wo
zdj cie
na ok adce:
Katarzyna Barto-
szewska-Poneta,
Tomasz Poneta
3
4
6
8
10
Wst p od redakcji, wsp pracownicy
spis tre ci
kalendarium
Co si dzieje w marcu?
s odko rysuje Zosia R ycka
Ciastka digestive
kalejdoskop
Trendy, nowo ci, ciekawostki
50
57
58
60
klasyka
Masa pralinowa nie tylko w domowych
czekoladkach
foodpairing
Jak dobiera wino do potraw
rozmowa z Mateuszem Gesslerem
kuchnia debiutanta
Kluchy i kluski: pampuchy, l skie,
szpecle, ndundari i przecieraki
jak to je ?
Olej kokosowy
*
plateo oy.blogspot.com
SPIS TREŚCI
w marcu
12
20
GOTUJ
przeb j marca
Cykoria zastrzyk witamin u progu
wiosny
szybko, szybko
Do marcowego koszyka Dominiki
W jciak trafi y boczniaki, seler, grejpfrut,
musztarda i migda y. Co z nich ugotuje?
zielono mi!
Czarna i bia a rzepa wed ug
Marty Dymek
liga mistrz w
ukasz Budzik, szef wroc awskiej
restauracji Mennicza Fusion
krok po kroku
Ryba pieczona w soli porady Paw a
Zas awskiego
przy okazji
Maia Sobczak zaprasza
na przedn wkowe przysmaki z ogniska
w pi knych okoliczno ciach przyrody
facet i kuchnia
Batat i szara reneta
kuchnia regionalna
Rolmopsy ledziowe z Kaszub
62
67
68
70
72
76
CZYTAJ
podr
Voyage en Belgique, czyli nie tylko frytki
felieton Tessy Capponi-Borawskiej
O miornica i jej bulion
felieton Anny Kwiatkowskiej
Ostrygi, czyli ocean smaku
48 godzin
W Dublinie
historia
Ryba (nie) po grecku i inne potrawy
o pseudoetnicznych korzeniach
wywiad
O jedzeniu przepe nionym filozofi
z buddyjskim mnichem Genbo
Nishikaw rozmawia Katarzyna Boni
felieton Ewy Wiele y skiej
Primitivo, ulubione wino Polak w
felieton Marka Bie czyka
i Tadeusza Pi ro
O jedzeniu szybkim i powolnym
spos b na ycie
Czysta Karma, czyli jak si pali kaw
w Krakowie
felieton ukasza uczaja
Bluszczyk kurdybanek
lektury kuchenne
zakupy
redakcja tam by a
Imprezy, pokazy, warsztaty
miejsca
Restauracje, bary, kawiarnie
prenumerata
Indeks przepis w od A do Z,
w nast pnym miesi cu
zeszyt z przepisami
Dania z kiszonkami
24
28
34
36
80
82
84
88
90
92
94
44
48
Spo r d wszystkich zdj nades anych na nasz styczniowy
konkurs to najbardziej spodoba o si jury i ca ej redakcji.
Gratulujemy autorce,
Joannie Kowal-Jagodzi skiej
z Katowic.
Pe n list zwyci zc w konkursu znajdziecie
na naszej stronie:
magazyn-kuchnia.pl
ZDJ CIE STYCZNIA
96
97
98
99
DANIA
Z KISZONKAMI
dodatek (od str. 99)
facebook.com/Kuchnia. Magazyn dla smakoszy
magazyn_kuchnia
zdj cie: PAULINA JAK BIEC, stylizacja: DANUTA JAK BIEC
KONKURS
K ALEJDOSKOP
c
i
ek
a
w
os
tk
i
trendy,
adresy
WITAJCIE
W MIEJSKIEJ
DŻUNGLI
Ta porcelana spodoba się
amatorom stylu
city jungle,
który jest wciąż modnym
dekoratorskim trendem.
Salaterka ręcznie
malowana w palmy
i półmisek w paprocie to
przykładowe elementy
kolekcji „Dżungla”
skandynawskiej
marki HK Living.
HK LIVING, półmisek
(26,5 x 26,5 x 3,5 cm)
– 67 zł, salaterka
(28 x 20 x 7 cm) – 95 zł,
dutchhouse.pl
Czy wiecie, że...
w marcu można już zbierać czosnek niedźwiedzi, liście mlecza i pokrzywę?
Są jadalne, więc jeśli chcecie zaimponować znajomym oryginalną sałatką, ruszajcie na łowy!
Rosa Guld to seria
zabawnych
akcesoriów
kuchennych
w odcieniu różowego
złota. Korkociąg,
dziadek do orzechów
czy obieraczka
wykonane są
z galwanizowanego
stopu cynku.
DUKA, 69,90 zł, dukapolska.com
MAMY NOWE WARZYWO!
Na polskim rynku pojawiło
się kalerosse, połączenie
brukselki i jarmużu, które
powstało w wyniku 15 lat
pracy nad naturalnymi
krzyżówkami roślin, bez
udziału GMO. W smaku
przypomina brukselkę,
wyczuwalna jest też
słodkawa, lekko orzechowa
nuta jarmużu. Warzywo
można jeść na surowo, piec,
grillować, dusić i gotować.
Jest świetnym dodatkiem
do kanapek, sałatek,
warzywnych przekąsek
i dań głównych. Kalerosse
zawiera dużo witaminy
E oraz dwa razy więcej
witaminy B6 i dwukrotnie
więcej witaminy C
niż zwykła brukselka.
FIT&EASY, 5,99 zł/150 g
MAŁE CO NIECO
Figi, daktyle, orzechy
nerkowca, żurawina, migdały,
ziarna kawy lub kakao,
banany, a może imbir? Jest
w czym wybierać! Wszystkie
składniki pochodzą z upraw
ekologicznych i oblane są
gorzką czekoladą BIO.
DOTI, 5-6,30 zł/50-70 g, doti.pl
10
KUCHNIA
MARZEC 2017
Zgłoś jeśli naruszono regulamin