Kuchnia_2017_02.pdf

(19812 KB) Pobierz
ILE SĄ WARTE KULINARNE
KSIĄŻKI CELEBRYTÓW
Mąka ryżowa
– komu ją polecamy
GOTUJ POLICZKI WIEPRZOWE
JAK SZEF KUCHNI
nr
02/2017
ZJEDZ BANANA
I UŚMIECHNIJ SIĘ!
RÓŻOWE WINO
nie tylko do kolacji
zakochanych
OLEJ OD
GAŁKOWSKICH
jego smak
zachwyca
od 105 lat
MORSKIE
PRZYSMAKI
nie uwierzycie,
co się je
na świecie
KARNAWAŁ
W WERONIE
gruby makaron,
polenta i orkiestry
pod balkonem
Julii
magazyn dla smakoszy
teraz
więcej zdjęć!
ZESZYT
p
p
z
PRZEPISAMI
KUCHNIA
Dania z roślin
strączkowych
SPOSOBÓW
NA FASOLĘ,
CIECIERZYCĘ,
SOCZEWICĘ
I GROCH
45
ekstra
22
strony
pączki
& spółka
TŁUSTY CZWARTEK
TAK DOBRY,
ŻE NIE PODZIELICIE
SIĘ Z DZIEĆMI
NASZ KREM
ORZECHOWO-
-CZEKOLADOWY
E
O D R
LU
D A K C JI
TY
EDYTORIAL
J
zdjęcie: ALBERT ZAWADA, portrety współpracowników, od lewej: IWONA KOWALSKA , ARCHIWA PRYWATNE
ako że nadszedł czas wyczekiwanych ferii zimowych, „Kuchnia”
zabiera wszystkich w podróże bliskie i dalekie. Pojedziemy więc
do Gdańska – miasta mistrzów świata w przyrządzaniu śledzi (i nie
tylko). Poznacie wybitne potrawy Pawła Stawickiego, szefa kuchni
restauracji Mercato, która nie tak dawno po raz kolejny zdobyła
trzy czapki
„Żółtego
przewodnika” Gault&Millau. Utalentowanych
kucharzy jest tam wielu, a odnalezienie ich ułatwi Wam wydany
w zeszłym roku kieszonkowy przewodnik
„Smaki Gdańska”,
który
dostaniecie w punktach informacji turystycznej tego miasta.
Polecam zimową wyprawę szlakiem nowoczesnej
gastronomii Gdańska, w którym turyści nie są już skazani
wyłącznie na nudną pizzę na Długim Targu.
W zupełnie inną podróż zabierze nas Kasia Boni, autorka
reportażu z Kambodży, która opowie o bogactwie
i różnorodności zwyczajów, znaczeniu tabu jedzeniowych
w codziennym życiu mieszkańców małych wiosek.
Jeśli spędzacie ferie we Włoszech, szczególnie w Walentynki,
może uda się wam zajrzeć do Werony. Marzena Filipczak
podpowie, co warto zobaczyć i zjeść w mieście rozsławionym
przez szekspirowskich kochanków, Romea i Julię.
Karnawałowe parady orkiestr są tam naprawdę imponujące.
Anna Kwiatkowska zamiast do Rio wybrała się na karnawał
do Düsseldorfu. Podzieli się swoimi wrażeniami z zabawy,
która ogrania całe to supernowoczesne, korporacyjne miasto
w różany poniedziałek, który w pewnym sensie jest
odpowiednikiem naszego tłustego czwartku.
No właśnie, tłusty czwartek... Naprawdę nie ma co się opierać
pokusie, trzeba się jej poddać i cieszyć. A to zadanie zdecydowanie
ułatwią nasze pączki i oponki z wartymi grzechu polewami.
Oprócz tradycyjnych mamy też przepisy specjalnie
dla wegan i wegetarian, oczywiście autorstwa Marty Dymek.
Marta uzupełniła je wieloma poradami, dzięki którym
przygotujecie donuty bez większego trudu.
Smacznego!
W LUTYM ODWIEDZILI
KUCHNIĘ
PAWEŁ STAWICKI
Bohater lutowej Ligi Mistrzów jest szefem
kuchni gdańskiej restauracji Mercato.
Wyszukuje regionalne produkty i lokalnych
dostawców, chętnie korzysta ze starych
pomorskich receptur, stosując jednak
nowoczesne techniki.
KASIA BONI
Autorka książek reporterskich „Kontener”
(napisanej wspólnie z W. Tochmanem)
i „Ganbare! Warsztaty umierania”. Pisze
o podróżowaniu, ludziach i tradycjach
związanych z jedzeniem. Dla nas spisała
swoje kulinarne wrażenia z Kambodży.
IWONA KOWALSKA
Fotografka, zapalona żeglarka
i podróżniczka. Aparat towarzyszy jej
na każdej wyprawie, ale najbardziej lubi
zdjęcia kulinarne (iwonakowalska.com).
W lutowej „Kuchni” sfotografowała
potrawy Pawła Stawickiego z Mercato.
LUTY 2017
KUCHNIA
3
LE Ą WARTE KUL NARNE
KSIĄŻKI CELEBRYTÓW
Mąka ryżowa
– komu ją po ecamy
GOTUJ POL CZKI WOŁOWE
JAK SZEF KUCHNI
r
02/20 7
ena
9 99
z
w
ym
8%
v t
ZJEDZ BANANA
I UŚMIECHNIJ SIĘ!
RÓŻOWE W NO
n e ty ko do ko ac i
z kocha ych
OLEJ OD
GAŁKOWSK CH
ego mak
z chwyca
od 05 lat
MORSKIE
PRZYSMAKI
n e uwie zyc e
co ię je
na św ec e
KARNAWAŁ
W WERON E
g uby makar n
po en a i or ie try
pod b lko em
Ju ii
magazyn dla smakoszy
e az
w ę ej d ęć!
p
P
ES YT
MI
p
D
t
SPO OBÓW
NA FASO Ę
CI CIER YCĘ
SO ZEWICĘ
I GRO H
45
k
l
h
66
zdjęcie
na okładce:
Shutterstock/
paprica home
68
CZYTAJ
wywiad
Jak kupować i przyrządzać ryby?
podróż
Tabu zagrożone. Jak żyją i co jedzą
mieszkańcy Kambodży – reportaż
Kasi Boni
felieton Anny Kwiatkowskiej
Piąta pora roku w Düsseldorfie
48 godzin
W Weronie
historia
Nie tylko skandynawskie obrzydliwości
morskie
felieton Tessy Capponi-Borawskiej
Jedzenie na pocieszenie
felieton Ewy Wieleżyńskiej
Wino na Walentynki
88
92
94
96
100
102
104
106
107
129
130
sposób na życie
Olejarnia z Grodziska Wielkopolskiego
felieton Marka Bieńczyka
i Tadeusza Pióro
Sławy i książki
felieton Łukasza Łuczaja
Rzeżucha
lektury kuchenne
Co czytać przy garach?
zakupy
zdjęcie: MAŁGORZATA DZIĘGIELEWSKA
pączki
& spółka
TŁUSTY CZWARTEK
TAK DOBRY
ŻE NIE PODZIEL CIE
SIĘ Z DZ EĆMI
NASZ KREM
ORZECHOWO
CZEKOLADOWY
SPIS TREŚCI
w lutym
3
4
6
8
10
Wstęp od redakcji, współpracownicy
spis treści
kalendarium
Co się dzieje w lutym?
słodko rysuje Zosia Różycka
Ciastka czekoladowe z kawałkami
czekolady
kalejdoskop
Nowości, trendy, ciekawostki
76
78
80
85
86
redakcja tam była
Imprezy, pokazy, warsztaty
miejsca
Restauracje, bary, kawiarnie
Indeks przepisów – od A do Z,
w następnym miesiącu
zeszyt z przepisami
Dania z roślin strączkowych
prenumerata
ściągawka
Z czym do kluski?
14
22
GOTUJ
przy okazji
Tłusty czwartek – objadamy się
pączkami, oponkami i donutami
szybko, szybko
Do lutowego koszyka Dominiki Wójciak
trafiły pietruszka, gruszka, natka, cytryny
i pęczak. Co z nich ugotuje?
liga mistrzów
Paweł Stawicki, szef gdańskiej
restauracji Mercato
foodpairing
Wino do Pavlovej
zielono mi!
Wegański karnawał Marty Dymek
przebój lutego
Banany na słodko i wytrawnie
kuchnia debiutanta
Krem orzechowo-czekoladowy na sześć
sposobów
facet i kuchnia
Dwa pomysły na brukselkę:
w bezglutenowym placku i w sałatce
26
33
34
38
46
48
52
54
56
64
krok po kroku
Policzki wieprzowe – porady Pawła
Zasławskiego
kuchnia regionalna
Mrowisko z Podlasia
klasyka
Masa z mięsa mielonego na kotlety
i inne przysmaki
jak to jeść?
Mąka ryżowa
DANIA Z ROŚLIN
STRĄCZKOWYCH
dodatek (od str. 107)
magazyn_kuchnia
facebook.com/Kuchnia. Magazyn dla smakoszy
KONKURS
CZEKAMY NA ZDJĘCIA WASZYCH POTRAW WYKONANYCH WEDŁUG
PRZEPISÓW Z NAJNOWSZEJ „KUCHNI”! WYBRANY PRZEPIS
I FOTOGRAFIĘ, NA KTÓREJ WIDOCZNA BĘDZIE RÓWNIEŻ OKŁADKA
LUTOWEJ „KUCHNI”, PRZYŚLIJCIE NA ADRES:
KUCHNIA@AGORA.PL.
POD PRZEPISEM PODAJCIE SWÓJ ADRES POCZTOWY. NA ZGŁOSZENIA
CZEKAMY DO 20 LUTEGO. AUTORZY PIĘCIU NAJCIEKAWSZYCH
POMYSŁÓW OTRZYMAJĄ KSIĄŻKĘ:
„MOJE WYPIEKI. CAŁKIEM NOWE
PRZEPISY”
DOROTY ŚWIĄTKOWSKIEJ. NAJLEPSZE ZDJĘCIA
OPUBLIKUJEMY W NUMERZE KWIETNIOWYM.
Anna Zaręba z Warszawy
Marta Nowak z Warszawy
Aneta
Nowakowska
z Pruszkowa
Spośród wszystkich zdjęć nadesłanych na nasz
grudniowy konkurs to najbardziej spodobało
się jury i całej redakcji. Gratulujemy autorce,
Agnieszce Buni z Chyby.
Pełną listę zwycięzców grudniowego konkursu
znajdziecie na stronie:
magazyn-kuchnia.pl
ZDJĘCIE GRUDNIA
Andrzej
Tarasewicz
ze Słuczanki
LUTY 2017
KUCHNIA
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin