Składniki
spód
herbatniki 300 g
Kostka do pieczenia Kasia 125 g
mleczna czekolada 1 opak.
wierzch
biała czekolada 3 opak.
śmietana 30% 600 ml
cukier puder 2 łyżki
żelatyna 3 łyżki
wiórki czekoladowe 1 opak.
Przygotowanie
· Krok 1
Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami.
· Krok 2
Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.
· Krok 3
Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała.
· Krok 4
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź.
· Krok 5
Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową.
· Krok 6
Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód.
· Krok 7
Ciasto wstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężało.
· Krok 8
Gotowe udekoruj owocami i wiórkami czekolady.
robaczek_1976