Biały puch.doc

(51 KB) Pobierz
Biały puch

Biały puch

Składniki

spód

herbatniki 300 g

Kostka do pieczenia Kasia 125 g

mleczna czekolada 1 opak.

wierzch

biała czekolada 3 opak.

śmietana 30% 600 ml

cukier puder 2 łyżki

żelatyna 3 łyżki

wiórki czekoladowe 1 opak.

 

Przygotowanie

 

·  Krok 1

Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami.

·  Krok 2

Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.

·  Krok 3

Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała.

·  Krok 4

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź.

·  Krok 5

Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową.

·  Krok 6

Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód.

·  Krok 7

Ciasto wstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężało.

·  Krok 8

Gotowe udekoruj owocami i wiórkami czekolady.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin