Jabłecznik z budyniową nutą
· 90 minut
· Łatwe
· 60 minut
· 180 °C
· 27 x 28 cm
WYDRUKUJ
Składniki
ciasto
· mąka pszenna
500 g
· proszek do pieczenia
2 łyżeczka
· Kostka do pieczenia Kasia
250 g
· cukier
150 g
· cukier wanilinowy
15 g
· żółtka dużych jajek
5 szt.
· śmietana 18%
3 łyżka
masa jabłkowa
· słodkie jabłka
1,4 kg
· cynamon
1 łyżka
beza
· białka dużych jajek
200 g
· budyń waniliowy
2 opak.
Sposób przygotowania:
1
.
Do miski włóż mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i posiekaną Kasię. Dodaj żółtka jaj i śmietanę.
Wszystko razem wymieszaj mikserem.
2
Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. 1/3 ciasta włóż do zamrażarki, a resztą wyklej dno wyłożonej
papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 x 28 cm. Ciasto nakłuj widelcem.
3
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, lekko odciśnij na sicie. (Po starciu i odciśnięciu
jabłek powinno być ich około 900 g.) Wyłóż na ciasto w formie i oprósz cynamonem.
4
Białka ubij na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Pod koniec ubijania wsyp do masy bezowej budynie w proszku i
wymieszaj.
5
Masę bezową wyłóż na jabłka w formie i równo rozprowadź.
6
Ciasto z zamrażarki pokrusz w dłoniach i posyp nim wierzch bezy. Całość wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i
piecz około 60 minut.
Lena.501