Jabłecznik z budyniową nutą.docx

(91 KB) Pobierz

Jabłecznik z budyniową nutą

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\jablecznik-z-budyniowa-nuta359731.jpg

Jabłecznik z budyniową nutą

·                      90 minut

·                      Łatwe

·                      60 minut

·                      180 °C

·                      27 x 28 cm

WYDRUKUJ

Składniki

ciasto

·                      mąka pszenna

500 g

·                      proszek do pieczenia

2 łyżeczka

·                      Kostka do pieczenia Kasia

250 g

·                      cukier

150 g

·                      cukier wanilinowy

15 g

·                      żółtka dużych jajek

5 szt.

·                      śmietana 18%

3 łyżka

masa jabłkowa

·                      słodkie jabłka

1,4 kg

·                      cynamon

1 łyżka

beza

·                      białka dużych jajek

5 szt.

·                      cukier

200 g

·                      budyń waniliowy

2 opak.

Sposób przygotowania:

1

.

Do miski włóż mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i posiekaną Kasię. Dodaj żółtka jaj i śmietanę.

Wszystko razem wymieszaj mikserem.

2

.

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. 1/3 ciasta włóż do zamrażarki, a resztą wyklej dno wyłożonej

papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 x 28 cm. Ciasto nakłuj widelcem.

3

.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, lekko odciśnij na sicie. (Po starciu i odciśnięciu

jabłek powinno być ich około 900 g.) Wyłóż na ciasto w formie i oprósz cynamonem.

4

.

Białka ubij na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Pod koniec ubijania wsyp do masy bezowej budynie w proszku i

wymieszaj.

5

.

Masę bezową wyłóż na jabłka w formie i równo rozprowadź.

6

.

Ciasto z zamrażarki pokrusz w dłoniach i posyp nim wierzch bezy. Całość wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i

piecz około 60 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin