kolorowy-przekladaniec-12044.pdf

(58 KB) Pobierz
Kolorowy przekładaniec
przepisy.pl
Składniki:
mąka - 130 gramów
cukier puder - 100 gramów
jajka - 2 sztuki
śmietana 18% - 80 mililitrów
Kostka do pieczenia Kasia
- 80 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mleko skondensowane - 340 gramów
cukier puder - 4 łyżki
60 minut
Wskazówki pieczenia:
25 minut
Łatwe
galaretka agrestowa - 2 opakowania
galaretka wiśniowa - 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie
180 °C
galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
tortownica 24 cm
Sposób przygotowania:
1. Kasię utrzeć z cukrem, dodać jajka .
2. Do masy dodać śmietanę i mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, wymieszać.
3. Wlać do formy tortowej o śr.24 cm ,piec 30 min w temperaturze 180 stopni.
4. Przyrządzić galaretki: wiśniową, cytrynową i pomarańczową, używając połowę porcji wody podanej w przepisie na
opakowaniu, każdy smak w oddzielnym naczyniu. Wstawić do lodówki. Gdy galaretki całkiem stężeją pokroić je w kostkę.
Wyłożyć na upieczone, ostudzone ciasto.
5. Mleko skondensowane dobrze schłodzić w lodówce i ubić na pianę, gdy zdecydowanie zwiększy objętość dodać, ciągle
ubijając, tężejące galaretki agrestowe, przygotowane wg. przepisu na opakowaniu ale z połową porcji wody. Gdy masy się
połączą wlać całość do formy przykrywając galaretki pokrojone w kostkę. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin