Potrawy z jaj 1974.pdf

(8189 KB) Pobierz
Z JM
W Y D A N I E IV
JOANNA
M O SIN G IEW IG Z
wAUu
W A R S Z A W A 1974
O p iniodaw ca: m gr inż. STANISŁAW ZYCHOWICZ
R edaktor: ALINA STRADECKA
R edaktor IV w y d an ia: M ARIA GÓRSKA
Ilu stro w ała: CELINA SŁUGOCKA
P ro jek t o k ład k i: ZYGMUNT SŁONIEWSKI
R edaktor techniczny: TERESA KIERZKOWSKA
K orektor: TERESA CHRUSLINSKA
K siążka zaw iera zbiór przepisów na różne rodzaje potraw
z ja j: sm ażonychi gotow anych, pieczonych, zapiekanych itd.
W w iadom ościach ogólnych om ów iono w łaściw ości ja j jako
surow ca, ich w arto ści odżyw cze, zasto sow an ie w żyw ieniu,
przechow yw anie i k o n serw ację. Pozycja je s t przeznaczona
dla k o b ie t p row adzących go sp odarstw o domowe.
WSZELKIE PRAW A ZASTRZEŻONE
PRINTED IN POLAND
4H.Sz.until.E.of.T.!
W YDAW NICTW O „W A T R A "
W arszaw a 1974. W y d anie IV.
N a k ład 60 000 + 250 egz.
A rk. w yd. 6,0. A rk. druk. 4,99.
Form at B6. Symbol 10184/RK.
P a p ie r druk. m at. kl. III,
70X100/70 g z F ab ry k i P ap ieru
w K ostrzyniu. M aszynopis
o d dano do składu 18.III 74 r.
Podpisano do d ruku 18.IX.74 r.
D ruk u kończono w p aźd ziern ik u 74 r.
S k ład : Łódzkie Z a k łady G raficzne
D ruk i o p raw a: W ro c ła w sk a D ru k a rn ia D ziełow a
Zam. 692/A W-116 C ena zł 12,—
PRZEDMOWA
Książka zawiera przepisy na potrawy i napoje, których pod­
stawowym składnikiem są jaja.
W części pierwszej, informacyjnej, znajdują się wiadomości
o jajach jako produkcie spożywczym, ich właściwościach, bu­
dowie i wartościach biologicznych. Wyjaśniono także zjawiska
zachodzące podczas obróbki mechanicznej i cieplnej jaj oraz
zasady stosowania jaj w racjonalnym odżywianiu.
W części drugiej zgromadzono w poszczególnych tematycznych
rozdziałach przepisy na potrawy z jaj. Są one tak redagowane,
żeby mogły z nich korzystać osoby nie mające przygotowania
ani wprawy w dziedzinie sztuki kulinarnej.
Ilości surowców w przepisach są dostosowane do przygotowa­
nia potrawy wystarczającej dla czterech dorosłych, zdrowych
osób, o dobrym apetycie. W rodzinie, w której jest dziecko albo
osoba starsza, wymagające mniejszej ilości pokarmów, potrawa­
mi przygotowanymi według tych proporcji można z powodzemem
obdzielić 5 osób.
Ilości niektórych składników, np. cukru, odpowiadają normom
przeciętnego spożycia. Zależnie jednak od upodobań smakowych,
można na własny użytek wprowadzać korektę proporcji. Odnosi
się to również do innych składników smakowych i aromatycz­
nych, których ilości można nieznacznie zmniejszyć. Takie skład­
niki, jak tłuszcz do smażenia lub zapiekania, przy sporządzaniu
porcji na więcej osób zużywają się ekonomiczniej, a zatem pro­
porcje należy w tych przypadkach obniżać.
Ilości surowców są podane w jednostkach Wagowych i objęto­
ściowych. Przy braku wagi trudno jest często uzyskać dokładne
ilości wagowe surowców. Korzystanie z tabeli _przeliczeń także
napotyka trudności, gdyż sprzęt gospodarstwa domowego nie
jest znormalizowany.
Autorka — dokonując przeliczeń — uzyskała następujące wy­
niki: w szklance o pojemności 250 cm* mieści się — 140 g mąki
Zgłoś jeśli naruszono regulamin