Sposób na ziemniaka.pdf

(1679 KB) Pobierz
SPOSÓB NA ZIEMNIAKA!
przepisy.pl
Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem
przepisy.pl
Składniki:
Ziemniaki duże - 10 sztuk
Przyprawa do grilla Knorr
- 3 łyżki
Sos Hellmann's SAMBA
- 80 mililitrów
oscypek w owalnym kształcie - 200 gramów
szpinak - 100 gramów
cebulka mała - 1 sztuka
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- 3 łyżki
50 minut
6 osób
Łatwe
ostra papryka w proszku - 1 szczypta
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. W garnku na Ramie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do niej rozmrożony odciśnięty szpinak,
całość smaż chwilę. Dopraw do smaku ostrą papryką i gałką muszkatową.
2. Umytego, nieobranego ziemniaka ponacinaj plaster przy plastrze, nie docinając jednak ziemniaka do końca. Oprósz go
obficie, Przyprawą do grilla Knorr, rozchylając ponacinane plastry.
3. Między każde nacięcie włóż kawałek plastra oscypka i wciśnij odrobinę szpinaku.
4. Każdego ziemniaka obwiń dookoła plastrem boczku. Jeśli jeden plaster to za mało, połącz dwa plastry, zapinając boczek
wykałaczkami.
5. Ziemniaki ułóż na tacce aluminiowej i piecz pod przykrytym grillem przez około 40 minut. Po upieczeniu na każdego
ziemniaka nałóż łyżkę sosu Samba
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Faszerowane ziemniaki z mięsem i pomidorami
przepisy.pl
Składniki:
duże ziemniaki - 4 sztuki
mięso mielone wieprzowe - 300 gramów
Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
- 1 opakowanie
pomidory z puszki - 400 gramów
cebula - 1 sztuka
ząbek czosnku - 1 sztuka
natka pietruszki - 0.5 pęczków
45 minut
4 osoby
Łatwe
ser żóty - 80 gramów
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i odstaw, aby ostygły.
2. Przekrój ziemniaki wzdłuż na pół i wydrąż część miąższu tak, aby powstały łódeczki.
3. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj mięso i smaż około 8 minut.
4. Następnie dodaj do mięsa posiekane pomidory z puszki razem z sokiem oraz Fix Knorr. Wrzuć również pozostały miąższ z
ziemniaków. Wszystko wymieszaj i smaż, aż zgęstnieje.
5. Farsz dopraw posiekaną natką pietruszki i gotowy nakładaj do ziemniaczanych łódeczek. Zamiast żółtego sera możesz
użyć oscypka. Jeśli chcesz wzbogacić smak farszu, dodaj do niego wędzony boczek.
6. Posyp ziemniaki startym serem i zapiekaj w temperaturze 220 °C przez 10 minut. Podawaj np. z gęstą kwaśną śmietaną.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zapiekany Pan Kartofel
przepisy.pl
Składniki:
upieczone ziemniaki - 8 sztuk
Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy Knorr
-
1 opakowanie
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak
- 2 łyżki
szpinak mrożony - 450 gramów
cebula - 1 sztuka
żółty ser - 100 gramów
śmietana 12% - 100 mililitrów
30 minut
6 osób
Łatwe
kiełki lucerny - 1 łyżka
rzodkiewka do dekoracji
ogórek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Upieczone i wystudzone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środki. Przygotuj kremowy, pełen smaku sos mieszając
zawartość opakowania Knorr ze śmietaną. Szpinak rozmroź i dobrze odciśnij z wody.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, smaż chwilę razem a następnie wlej przygotowany
aromatyczny sos i zagotuj.
3. Wydrążone ziemniaki ułóż na blasze. Każdą z połówek napełnij przygotowanym szpinakiem.
4. Wierzch ziemniaków posyp startym serem a następnie wstaw je do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj do
momentu rozpuszczenia sera.
5. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry. Na każdym z upieczonych ziemniaków zrób fryzurę z kiełków lucerny. Jeśli nie masz
kiełków lucerny, włosy możesz zrobić z rzeżuchy. Plastry rzodkiewki niech posłużą jako oczy Pana Kartofla a jego uśmiech
zrób z ogórka.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem
przepisy.pl
Składniki:
ziemniaki - 500 gramów
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
- 1 opakowanie
szynka - 200 gramów
kalafior - 0.5 sztuk
cebula - 1 sztuka
śmietana 36% - 250 mililitrów
jajka - 2 sztuki
gałka muszkatałowa - 1 szczypta
60 minut
4 osoby
Łatwe
pieprz czarny - 1 szczypta
olej - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź. Kalafiora pokrój na małe różyczki i również
ugotuj. Uważaj, aby warzyw nie rozgotować.
2. Szynkę oraz cebulę pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm i przesmaż na rozgrzanej oliwie.
3. Stwórz pełen smaku sos mieszając Fix Knorr ze śmietaną oraz jajkami. Dodaj pieprz oraz gałkę muszkatołową i dokładnie
wymieszaj.
4. W dużej misce połącz: ziemniaki, kalafiora, szynkę z cebulą oraz przygotowany kremowy sos. Wszystko delikatnie
wymieszaj.
5. Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin