Truskawkowe szaleństwo.pdf

(1335 KB) Pobierz
Babeczki truskawkowe motyle
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 125
gramów
cukier - 125 gramów
jajko - 1 sztuka
mąka - 175 gramów
orzechy laskowe - 25 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mleko - 100 mililitrów
30 minut
Wskazówki pieczenia:
20 minut
200
�½C
tartaletek
Łatwe
cytryna - 1 sztuka
serek śmietankowy - 150 gramów
Foremki do
cukier puder - 50 gramów
śmietanka 30% - 200 gramów
truskawki - 250 gramów
świeże liście bazylii - 25 gramów
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Ubij Kasię i cukier mikserem, aż masa będzie gładka. Dodaj
jajko.
2. Wymieszaj mąkę ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz z
mlekiem i wymieszaj. Masę przełóż do foremek. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20
minut.
3. W międzyczasie zetrzyj z cytryny skórkę na tarce z drobnymi otworami. Wymieszaj skórkę z
serkiem i cukrem pudrem. Ubij śmietanę na sztywno. Dodaj serek. Pozwól, by krem się schłodził,
zanim użyjesz go do ozdabiania babeczek.
4. Rozprowadź krem na schłodzonych babeczkach. Udekoruj truskawkami tak, by powstał motyl.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Bezglutenowe serowe z truskawkami
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 100
gramów
mąka bezglutenowa - 2 szklanki
proszek do pieczenia bezglutenowy - 2
łyżeczki
mleko - 50 mililitrów
cukier - 150 gramów
twaróg - 150 gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
35 minut
Łatwe
jajko - 1 sztuka
truskawki - 400 gramów
cukier trzcinowy do posypania - 1
szczypta
180
�½C
Sposób przygotowania:
1. Kasię odmierz za pomocą podziałki na opakowaniu i rozpuść w rondelku.
2. Jajko roztrzep z mlekiem i wymieszaj z przestudzoną Kasią.
3. Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia, wlej płynne składniki i całość wymieszaj.
4. Ciasto wyłóż na podsypany mąką bezglutenową stół, dodaj twaróg i zagnieć ciasto.
5. Formę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż lekko
rozwałkowane ciasto.
6. Truskawki umyj osusz, usuń z nich szypułki i rozłóż na cieście. Posyp cukrem trzcinowym.
Piecz około 35 minut w 180 st.C
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Biedronkowe ciasto
przepisy.pl
Składniki:
gorzka czekolada - 75 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 150
gramów
cukier - 150 gramów
jajka - 3 sztuki
mąka - 225 gramów
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
kakao - 1 łyżka
sól jodowana - 1 szczypta
mleko - 75 mililitrów
truskawki - 250 gramów
Rama Cremefine do ubijania - 250
mililitrów
cukier wanilinowy - 1 opakowanie
lukrecja - 50 gramów
ciemny krem do ozdabiania ciasta - 1
opakowanie
0 minut
Wskazówki pieczenia:
25 minut
180
�½C
Łatwe
tortownica o
średnicy 23 cm
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (pieczenie z obiegiem: 160°C). Tortownicę wyłóż papierem do
pieczenia i nasmaruj tłuszczem. Czekoladę pokrusz na kawałki, a następnie wraz z kostką do
pieczenia Kasia postaraj się ją delikatnie roztopić w dość niskiej temperaturze.
2. Cukier i jajka ubij w mikserze elektrycznym na kremową pianę. Dodaj roztopioną czekoladę i
kostkę do pieczenia Kasia.
3. Dokładnie wymieszaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli – dodaj mleko i
połącz dość szybko z ciastem. Wyłóż ciasto na przygotowaną tortownicę i piecz w nagrzanym
piekarniku około 25 minut. Wykonaj próbę patyczkiem – nie może na nim pozostać płynne ciasto.
Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
4. Truskawki umyj i przekrój je na pół. Ubij Ramę Cremefine z cukrem wanilinowym na sztywną
pianę. Rozsmaruj na ostudzonym cieście lub nałóż punktowo za pomocą wyciskacza do mas.
Ozdób ciasto biedronkami wykonanymi z przekrojonych truskawek, lukrecji i masy do ozdabiania
ciast.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin