Wpadła śliwka w ciasto.pdf

(1304 KB) Pobierz
WPADŁA ŚLIWKA W CIASTO
przepisy.pl
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
przepisy.pl
Składniki:
drożdże - 50 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 60 gramów
mleko - 250 mililitrów
cukier brązowy - 1 szklanka
mąka pszenna - 500 gramów
cukier waniliowy - 16 gramów
jajka - 2 sztuki
15 minut
Wskazówki pieczenia:
45 minut
180
�½C
forma
Łatwe
żółtka - 2 sztuki
przyprawa korzenna do piernika - 0.5
łyżeczek
kwadratowa
śliwki - 2 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia
- 60 gramów
cukier - 120 gramów
mąka - 130 gramów
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do 180° C. Drożdże rozprowadzić w pół szklanki ciepłego mleka z dwiema
łyżkami cukru i dwiema mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn drożdżowy.
3. Dodać jaja, żółtka, wymieszać. Dodać pozostałe ciepłe mleko, brązowy cukier, cukier
waniliowy. Wyrobić ciasto, odstawić.
4. Gdy podwoi swoją objętość przełożyć do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą formy,
ułożyć śliwki.
5. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrobnić w miseczce i ugniatać palcami by się połączyły.
Ułożone śliwki posypać kruszonką. Piec 45 minut. Sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy
ciasto jest suche w środku jeśli nie to piec jeszcze kilka minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Tarta ze śliwkami i cynamonem
przepisy.pl
Składniki:
mąka - 3 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia
- 125
gramów
cynamon - 1 opakowanie
cukier puder - 0.5 szklanek
żółtka - 3 sztuki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
śliwki - 1 kilogram
brązowy cukier - 3 łyżki
15 minut
Wskazówki pieczenia:
40 minut
180
�½C
Łatwe
średniej
wielkości blacha
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kasię utrzeć z cukrem na puszystą masę.
2. Kolejno dodać żółtka.
3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i połączyć.
4. Rozwałkować i wyłożyć na średniej wielkości blachę.
5. Na cieście ułożyć śliwki, posypać brązowym cukrem i cynamonem według uznania. Piec 30-40
minut aż ciasto nabierze złotego koloru.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Ciasto serowe ze śliwkami i migdałami
przepisy.pl
Składniki:
serek śmietankowy - 100 gramów
ser ricotta - 100 gramów
kwaśna śmietana 12% lub 18% - 3 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia
- 75 gramów
drobny cukier - 100 gramów
cukier wanilinowy - 1 opakowanie
mąka pszenna - 250 gramów
0 minut
Wskazówki pieczenia:
40 minut
Średnie
sól - 1 szczypta
śliwki węgierki - 1 kilogram
płatki migdałowe - 0.5 szklanek
170
�½C
20x30
Sposób przygotowania:
1. W misie miksera umieścić sery, kwaśną śmietanę, cukier roztopioną Kasię, cukier wanilinowy.
Wszystko zmiksować do połączenia. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i
miksujemy do połączenia się składników.
2. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy ciasto (powinno być
elastyczne). Rozprowadzamy palcami po całej formie i wyrównujemy.
3. Śliwki węgierki drylujemy z pestek, kroimy na ćwiartki i wykładamy na ciasto lekko przyciskając.
Posypujemy płatkami z migdałów i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 40
minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Drożdzowe ze śliwkami
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 80 gramów
mąka - 500 gramów
drożdże - 30 gramów
ciepłe mleko - 200 mililitrów
jajko - 2 sztuki
cukier - 50 gramów
sól - 1 szczypta
śliwki - 1.5 kilogramów
60 minut
Wskazówki pieczenia:
30 minut
Łatwe
cukier puder - 50 gramów
cynamon - 0.5 łyżeczek
200
�½C
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do miski.
2. We wgłębieniu mąki przygotuj rozczyn: skrusz drożdże, wlej mleko i zamieszaj z niewielką
ilością mąki.
3. Przykryj i pozostaw na 15 min. do wyrośnięcia.
4. Roztop Kasię, ostudź.
5. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodaj roztopioną Kasię, jajka, cukier i sól.
6. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie odstawało od ręki.
7. Odstaw na 30 min. do wyrośnięcia.
8. Śliwki umyj, wyjmij pestki, przekrój wzdłuż dwa razy (na 4).
9. Ciasto lekko rozwałkuj i przenieś do posmarowanej Kasią formy.
10. Nakłuj kilkakrotnie widelcem.
11. Ułóż gęsto śliwki w rzędach.
12. Każdy rząd powinien zakryć poprzedni do połowy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin