11 przepisów na mięsa jakich nie znacie.pdf

(865 KB) Pobierz
1PZP Ó N MĘA
1 REI W A I ,
S
S
JK H IZAI
AI NE NC
C
E
pzps.l
r ip
e y
Schab z fioletowym kalafiorem
przepisy.pl
Składniki:
schab środkowy - 1 kilogram
Przyprawa do mięs Knorr
- 2 łyżki
mała cebula - 1 sztuka
ząbki czosnku - 2 sztuki
majeranek - 1 łyżeczka
olej - 1 łyżka
Esencja do sosu pieczeniowego
ciemnego Knorr
- 1 sztuka
60 minut
6 osób
Łatwe
czerwone wino (opcjonalnie) - 100
mililitrów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
maślany smak
- 3 łyżki
fioletowy kalafior - 100 gramów
brokuł lub kalafior Romanesco - 100
gramów
masło - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz - 1 szczypta
cukier do smaku
obrane ziemniaki - 600 gramów
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj aromatyczną marynatę. Przyprawę do mięs Knorr wymieszaj z majerankiem i
roztartym czosnkiem, dodaj olej, całość wymieszaj. Tak powstałą marynatą natrzyj dokładnie
mięso. Odstaw je na co najmniej godzinę do lodówki.
2. Po tym czasie schab obsmaż na średnio rozgrzanej patelni z Rama Smaż jak szef kuchni.
Schab obsmaż z obu stron. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C
przez 45-50 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki.
3. Nastaw garnek z osoloną wodą i łyżeczką cukru. W gotującej się wodzie sparz pokrojone na
małe różyczki kalafiora i brokuły. Warzywa polej rozpuszczonym masłem.
4. Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlej sok powstały z
pieczenia schabu. Dolej wino, tak aby całego płynu na patelni było około 250 ml (1 szklanka).
Dodaj Esencję do sosu Knorr, która nada potrawie bogaty mięsny smak. Zadbaj, aby dokładnie
się rozpuściła. Sos zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
5. Na ugotowanych ziemniakach ułóż plastry upieczonego schabu, całość obłóż dookoła
warzywami. Po wierzchu mięso obficie polej gorącym sosem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Polędwiczki w sosie cytrynowo-kaparowym
przepisy.pl
Składniki:
polędwiczka wieprzowa - 400 gramów
Przyprawa do mięs Knorr
- 2 łyżki
cebula szalotka - 4 sztuki
kapary w zalewie - 2 łyżki
białe wino - 200 mililitrów
cytryna - 1 sztuka
natka pietruszki - 1 pęczek
60 minut
8 osób
Średnie
masło - 100 gramów
olej słonecznikowy - 50 mililitrów
Esencja do sosu pieczeniowego
jasnego Knorr
- 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Umyj mięso, usuń błony oraz żyły i osusz. Następnie obsyp przyprawą do mięs Knorr i odstaw
w chłodne miejsce na 20 minut.
2. Obsmaż mięso na patelni ze wszystkich stron, po czym dodaj drobno pokrojone kapary i
cebulę. Całość podlej białym winem. Patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 190 °C
na około 15 minut.
3. Po tym czasie mięso przełóż na bok. Do powstałej bazy dodaj esencję do sosu oraz sok z
cytryny. Całość doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj przez chwilę do momentu, gdy
sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Dodaj masło i natkę pietruszki – energicznie mieszając
spraw, aby masło zemulgowało w sosie.
4. Na koniec pokrój polędwiczkę w plastry, ułóż na talerzu i podawaj polane sosem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami
w sosie
przepisy.pl
Składniki:
wino czerwone Marsala - 300 mililitrów
Esencja do sosu pieczeniowego
ciemnego Knorr
- 1 sztuka
szalotka - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 50 mililitrów
stek z polędwicy wołowej - 4 sztuki
grzyby leśne (prawdziwki, pieczarki,
kurki), mogą być mrożone - 300 gramów
60 minut
4 osoby
Łatwe
szalotka - 6 sztuk
śliwki suszone bez pestek, najlepiej
polskie podwędzane - 100 gramów
śmietana - 50 gramów
żółtka - 2 sztuki
bułka tarta - 1 łyżka
Przyprawa do mięs Knorr
- 2 łyżki
olej roślinny - 50 mililitrów
Sposób przygotowania:
1. Mięso oprósz Przyprawą do mięs, odstaw na kilka godzin aby się zamarynowało.
2. Grzyby i cebule pokrój w grube kawałki, obsmaż na patelni, dodaj śmietanę, zagotuj do
zredukowania płynu i na koniec wystudź. Powstały farsz wymieszaj z pokrojonymi śliwkami,
żółtkami i bułką tartą.
3. Na patelni obsmaż na oleju steki po 1 minuty z każdej strony. Przełóż do brytfanki. Na wierzchu
mięsa ułóż przygotowany farsz. Mięso piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 –
20 minut.
4. Upieczone mięso przełóż na bok, do brytfanki wlej szklankę wody i dokładnie wypłucz
powstały w ten sposób sok, który wykorzystasz do przygotowania sosu marsala. Na patelni, na
której przygotowywałeś mięso, na rozgrzaną oliwię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i
smaż chwile aż się zeszkli.
5. Całość zalej winem i gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj sos z brytfanki i uzupełnij
250 ml ciepłej wody.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin