Korzenie najlepiej zbierać z użyciem niewielkiej łopatki. Trzeba uważać, żeby nie uszkodzić rośliny i zachować wartościowe soki. Korzeń należy obrać, pokroić i przez ok. 2 tygodnie suszyć w chłodnym i mało wilgotnym miejscu. Zasuszony korzeń można przechowywać do roku. Herbatę z mniszka można przygotować od razu po zebraniu korzeni. 1.Zagotuj w garnku litr wody. 2.Dodaj 2 łyżeczki posiekanego (obranego i oczyszczonego wcześniej) korzenia mniszka lekarskiego. 3.Przykryj rondel na kilka minut. 4.Mieszaj zawartość rondla przez ok. minutę. 5.Zdejmij rondel z ognia i odstaw na ok. 40 minut. 6.Przecedź napar przez sitko. Herbata jest gotowa do picia. Mniszek w kilku odsłonach Herbata to nie jedyny sposób na wykorzystanie mniszka we własnym domu. Popularnym wyrobem jest też miód z kwiatów tej popularnej rośliny, mleczko którego można użyć na liszaje, a nawet wino. Miód z mniszka można stosować jako syrop na przeziębienia, a także podczas kuracji antybiotykowej. Wspomaga on też pracę nerek i układu trawiennego. Do przygotowania miodu potrzebny będzie kilogram pączków mniszka (ok. 1000 sztuk), litr wody, 2 cytryny oraz 1 kg cukru. Zebranie nierozwiniętych jeszcze kwiatów jest możliwe tylko wiosną. 1.Kwiaty należy zalać zimną wodą i gotować ok. 20 minut. 2.Całość odstawić na 24 godziny. 3.Odcedzić przez sito, tak aby pozostał tylko wywar. 4.Do wywaru dodać cytryny i cukier. 5.Wymieszać i gotować ok. 2 h co jakiś czas mieszając – aż do uzyskania konsystencji miodu. 6.Przelać do słoiczków. ...................................................................... Korzenie najlepiej zbierać z użyciem niewielkiej łopatki. Trzeba uważać, żeby nie uszkodzić rośliny i zachować wartościowe soki. Korzeń należy obrać, pokroić i przez ok. 2 tygodnie suszyć w chłodnym i mało wilgotnym miejscu. Zasuszony korzeń można przechowywać do roku. Herbatę z mniszka można przygotować od razu po zebraniu korzeni. 1.Zagotuj w garnku litr wody. 2.Dodaj 2 łyżeczki posiekanego (obranego i oczyszczonego wcześniej) korzenia mniszka lekarskiego. 3.Przykryj rondel na kilka minut. 4.Mieszaj zawartość rondla przez ok. minutę. 5.Zdejmij rondel z ognia i odstaw na ok. 40 minut. 6.Przecedź napar przez sitko. Herbata jest gotowa do picia. Mniszek w kilku odsłonach Herbata to nie jedyny sposób na wykorzystanie mniszka we własnym domu. Popularnym wyrobem jest też miód z kwiatów tej popularnej rośliny, mleczko którego można użyć na liszaje, a nawet wino. Miód z mniszka można stosować jako syrop na przeziębienia, a także podczas kuracji antybiotykowej. Wspomaga on też pracę nerek i układu trawiennego. Do przygotowania miodu potrzebny będzie kilogram pączków mniszka (ok. 1000 sztuk), litr wody, 2 cytryny oraz 1 kg cukru. Zebranie nierozwiniętych jeszcze kwiatów jest możliwe tylko wiosną. 1.Kwiaty należy zalać zimną wodą i gotować ok. 20 minut. 2.Całość odstawić na 24 godziny. 3.Odcedzić przez sito, tak aby pozostał tylko wywar. 4.Do wywaru dodać cytryny i cukier. 5.Wymieszać i gotować ok. 2 h co jakiś czas mieszając – aż do uzyskania konsystencji miodu. 6.Przelać do słoiczków.
ametyst4