Przepis na pierogi z grzybami:
Ciasto – 350g maki, 1 jajko, 125 ml letniej wody , sol.Farsz – 150g suszonych grzybów ,50g masła ,2 cebule, 1 łyka tartej bułki , sól, pieprz, tymianek. Zagnieść ciasto. Grzyby opłukać, namoczyć i gotować 50 min. Odcedzić wywar przecedzić, Cebule posiekać i zrumienić na maśle, dodać drobno pokrojone grzyby, dodać wywar, tartą bułkę i przyprawy. Dusić aż farsz zgęstnieje. Ciasto rozwałkować i wyciac krążki około 7 cm. Nałożyć farsz i zlepić . Do osolonego wrzątku wrzuca pierogi i ugotować. Wyjąć i osączyć. Po ugotowaniu podawać polane z masłem
Ostatnimi czasy jest moda na tureckie seriale
W związku z tym trendem często spotykam masę przepisów na fejsie właśnie tureckich specjałów , poczynając od stawiania herbatki w tulipanowej szklaneczce.
Podaje przepis na
Pilaw turecki
250 młodej baraniny
350 d długoziarnistego ryżu
125 ml oleju
2 cebule , 2 ząbki czosnku , 3 pomidory
Po 30 rodzynków i migdałów, sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, oczyścić z pestek . Obrać i posiekać czosnek i cebule. Migdały sparzyć , obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie- odcedzić
Rozgrzać w rondelku połowę oleju – dodać ryż i mieszając usmażyć aż stanie się przezroczysty. Zalać 2 litrami wrzątku, osolić i gotować około 12 minut, po czym odcedzić.
Na pozostałym oleju usmażyć na szklisto cebulkę. Dodać mięso, czosnek , pomidory, pieprz, migdały, rodzynki i smażyć mieszając około 10 min. Dodać ryż, wymieszać i dusić pod przykryciem 20 minut. Podawać na ogrzanym półmisku
W związku z faktem, że wszędzie jest bardzo modna pizza proponowałbym zastępować je - omletami z różnymi dodatkami, Nawe zamiast ziemniaków do drugiego dania.
Florentynki
300g maki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka, 1 cytryna,
250 migdały w płatkach
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g suszonych moreli
50 czereśni koktajlowych
100 ml miodu
Z maki masła i żółtek i cukru zagnieść ciasto i wstawić na 30 min do lodówki
Następnie rozwałkować na 2-3 cm . Przełożyć ciasto na blachę wyłożona papierem – prostokątna
Z sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok . Miód rozgrzać kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny . Posmarować ciasto cienka warstwa miodu. Posypać płatkami migdałów , ponownie posmarować miodem , posypać posiekaną skórką pomarańczy i skórką z cytryny. Rozłożyć posiekane morele i czereśnie, pokropić resztka miodu i piec 15 minut w tem. 200 st. C. Upieczone ciasto pokroić na prostokąty
Ziemniaki inaczej …
Kulki ziemniaczane
80g ziemniaków, 2 jajka , 4 łyżki maki, cukier do smaku , gałka muszkatołowa, sól, pieprz, sklarowane masło, smalec lub olej do smażenia.
Kartofle wyszorować, ugotować w łupinkach w osolonej wodzie. Obrać, zemleć lub przetrzeć przez sito . Dodaj jajka, gałkę , cukier, sól, pieprz. Wymieszać i formować w kształcie przepiórczych jajek . Obtoczyć w mące i smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Podawać do mięsa lub indyka.
Stek z Rostbetfu
Stek z rostbefu bez kości grubości 1,5 cm , w kuchni polskiej nazywany jest rumsztykiem . Można go piec lub smażyć . Steki grubości od 1,5 do 5 cm można również wycinać z rumsztyku , udźca lub rozbratla . Przyrządza się je piekąc lub smażąc . Wszystkie rodzaje steków podaje się je z sosami – berneńskim, z zielonego pieprzu , maderowym albo aromatycznymi masłami – z anchois , ziołowym, czosnkowym lub rakowym
Ciasto – 350g maki, 1 jajko, 125 ml letniej wody , sol.
Farsz – 150g suszonych grzybów ,50g masła ,2 cebule, 1 łyka tartej bułki , sól, pieprz, tymianek.
Zagnieść ciasto. Grzyby opłukać, namoczyć i gotować 50 min. Odcedzić wywar przecedzić, Cebule posiekać i zrumienić na maśle, dodać drobno pokrojone grzyby, dodać wywar, tartą bułkę i przyprawy. Dusić aż farsz zgęstnieje. Ciasto rozwałkować i wyciac krążki około 7 cm. Nałożyć farsz i zlepić . Do osolonego wrzątku wrzuca pierogi i ugotować. Wyjąć i osączyć. Po ugotowaniu podawacz polane z masłem
Bahira