PRZEPISY.docx

(13 KB) Pobierz

 

Przepis na pierogi z grzybami:

Ciasto – 350g maki, 1 jajko, 125 ml letniej wody , sol.
Farsz – 150g suszonych grzybów ,50g masła ,2 cebule, 1 łyka tartej bułki , sól, pieprz, tymianek.
Zagnieść ciasto. Grzyby opłukać, namoczyć i gotować 50 min. Odcedzić wywar przecedzić, Cebule posiekać i zrumienić na maśle, dodać drobno pokrojone grzyby, dodać wywar, tartą bułkę i przyprawy. Dusić aż farsz zgęstnieje. Ciasto rozwałkować i wyciac krążki około 7 cm. Nałożyć farsz i zlepić . Do osolonego wrzątku wrzuca pierogi i ugotować. Wyjąć i osączyć. Po ugotowaniu podawać polane z masłem

 

Ostatnimi czasy  jest moda na tureckie seriale

W związku z tym trendem często spotykam masę przepisów na fejsie  właśnie tureckich specjałów , poczynając od stawiania herbatki w tulipanowej szklaneczce.

Podaje przepis na

Pilaw turecki

250 młodej baraniny

350 d długoziarnistego  ryżu

125 ml oleju

2 cebule , 2 ząbki czosnku , 3 pomidory

Po 30 rodzynków i migdałów, sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, oczyścić z pestek . Obrać i posiekać czosnek i cebule. Migdały sparzyć , obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie- odcedzić

Rozgrzać w rondelku połowę oleju – dodać ryż i mieszając usmażyć aż stanie się przezroczysty. Zalać  2 litrami wrzątku, osolić i gotować około 12 minut, po czym odcedzić.

Na pozostałym oleju usmażyć na szklisto cebulkę. Dodać mięso, czosnek , pomidory, pieprz, migdały, rodzynki i smażyć mieszając około 10 min. Dodać ryż, wymieszać i dusić pod przykryciem  20 minut. Podawać na  ogrzanym półmisku

 

W związku z faktem, że wszędzie jest bardzo modna pizza  proponowałbym zastępować  je -  omletami z różnymi dodatkami, Nawe zamiast  ziemniaków do drugiego dania.

 

 

 

Florentynki

300g maki

200 g masła

100 g cukru pudru

2 żółtka, 1 cytryna,

250 migdały w płatkach

100g  kandyzowanej skórki pomarańczowej

50 g suszonych moreli

50 czereśni koktajlowych

100 ml miodu

Z maki masła i żółtek i cukru zagnieść ciasto i wstawić na 30 min do lodówki

Następnie rozwałkować na 2-3 cm . Przełożyć  ciasto na blachę wyłożona papierem prostokątna

Z sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok . Miód rozgrzać kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny . Posmarować ciasto cienka warstwa miodu. Posypać płatkami migdałów , ponownie posmarować miodem , posypać  posiekaną skórką pomarańczy i skórką z cytryny. Rozłożyć  posiekane morele i czereśnie, pokropić resztka miodu i piec 15 minut  w tem. 200 st. C. Upieczone ciasto pokroić na prostokąty

 

Ziemniaki inaczej

Kulki ziemniaczane

80g ziemniaków, 2 jajka , 4 łyżki maki, cukier do smaku , gałka muszkatołowa, sól, pieprz, sklarowane masło, smalec lub olej  do smażenia.

Kartofle wyszorować, ugotować w łupinkach w osolonej wodzie. Obrać, zemleć lub przetrzeć przez sito . Dodaj jajka, gałkę , cukier, sól, pieprz. Wymieszać i formować w kształcie przepiórczych jajek . Obtoczyć w mące i smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Podawać  do mięsa lub indyka.

 

 

Stek z Rostbetfu

Stek z rostbefu  bez kości grubości 1,5 cm , w kuchni polskiej nazywany jest rumsztykiem . Można go piec lub smażyć . Steki grubości od 1,5 do 5 cm można również wycinać z rumsztyku , udźca lub rozbratla . Przyrządza się je piekąc lub smażąc . Wszystkie rodzaje steków podaje się je z sosami – berneńskim, z zielonego pieprzu , maderowym  albo aromatycznymi masłami – z anchois , ziołowym, czosnkowym lub rakowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto – 350g maki, 1 jajko, 125 ml letniej wody , sol.

Farsz – 150g suszonych grzybów ,50g masła ,2 cebule, 1 łyka tartej bułki , sól, pieprz, tymianek.

Zagnieść  ciasto. Grzyby opłukać, namoczyć i gotować 50 min. Odcedzić wywar przecedzić, Cebule posiekać i zrumienić na maśle, dodać drobno pokrojone grzyby, dodać wywar, tartą bułkę i przyprawy. Dusić aż  farsz zgęstnieje. Ciasto rozwałkować i wyciac krążki około 7 cm. Nałożyć farsz i zlepić . Do osolonego wrzątku wrzuca pierogi i ugotować. Wyjąć i osączyć. Po ugotowaniu podawacz polane z masłem

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin