Zalecenia dietetyczne w PNN dotyczy kontroli zawartości
A białka
B sodu
C fosforu i potasu
D płynu w diecie
E wszystkie powyższe
Zalecenia dietetyczne w PNN dotyczą spożywania tłuszczy w diecie
A powinny to być głównie tłuszcze roślinne
B tłuszcze z ryb morskich zawierające kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3
C tłuszcze zwierzęce
D prawidłowe Ai B
E Wszystkie
Podawane białko w diecie pacjenta z PNN przynajmniej w 50-60% powinno być pełnowartościowe i pochodzić z produktów takich jak:
A Chude mieśo
B ryby, mleko, białko jaj,
C sery twarogowe
D Wszystkie powyższa są prawidłowe
E Wszystkie SA nieprawidłowe
U chorego z PNN w diecie potrzebna jest odpowiednia ilość energii pochodzącej z węglowodanów i tłuszczów:2000-2500 kcal
2500-3000 kcal
Ok. 1000 kcal
>3000 kcal
Wszystkie nieprawidłowe
Dieta pacjenta z PNN powinna zawierać odpowiednią ilość:
B energii
C Tłuszcze i węglowodany
D Witaminy i sole mineralne
E wszystkie
Jakie produkty są podstawą diety pacjenta dializowanego:
A produkty białkowe
B węglowodane złożone
C tłuszcze
D sole mineralne
E a i b
Witamina która ma tendencje do kumulowania się w organizmie u chorego z ONN to:
A Witamina A i preparaty multiwitaminowe zawierające witaminę A
B Witamina C
C kwas foliowy
D witaminy z grupy B
E wszystkie powyższe prawidłowe
Od stadium 3-go choroby nerek wskazane jest ograniczenie białka w diecie
A <0,5g/kg mc/d
B > 0,5g/kg mc/d
C spożycie białka 1,2 g/ kg mc/d
D spożycie białka do 0,6 g/kg mc/d
Nadmierne stężenie fosforanów w diecie chorego z PNN może doprowadzić do:
A świąd i zmiany skórne
B bóle kości i stawów
C nudność
D bezsenność
E Wszystkie powyższe
Przyczyny niedożywienia chorych dializowanych to:
A Kwasica
B podwyższenie poziomu PTH
C niedokrwistość
D przewlekły nieżyt żołądka
Nadmiar sodu prowadzi do:
A Zwiększenia pragnienia
B Zatrzymania wody
C obrzęków
D nadciśnienia tętniczego
U chorych z NN żelazo wchłania się gorzej niż u zdrowych zaleca się spożywanie produktów w których żelazo wchłania się łatwiej:
A mięso czerwone – wołowina
B cielęcina
C mięso drobiowe oraz ryb
D smalec słonina boczek tłuste mięso i wędliny
E a,b i c poprawne
Do korzyści wynikające z wysiłku fizycznego u chorych z PNN należy zaliczyć
A poprawienie gospodarki węglowodanowej
B pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową
C poprawę siły mięśni szkieletowych i przewodnictwa nerwowego
D E wszystkie prawidłowe
Kompleksowa rehabilitacja leczonych nerkozastepczo powinna być uznawana przez chorych za:
A proces bezpieczny
B proces wywołujący stres
C będący problemem dla pacjenta
D a b i c prawidłowe
E wszystkie neprawidłowe
Przed rozpoczęciem zajęć rehabilitacyjnych w stacji dializ należy wykonać
A nieinwazyjne badanie (test wysiłkowy)
B Spirooergometrię
C badanie ECHO serca
D a i b prawidłowe
E wszystkie nieprawidłowe
Dializoterapia jest formą leczenia nerkozastępczego i ma zastąpić takie funkcje nerki jak:
A regulacja płynów ustrojowych
B usuwanie produktów przemiany materii
C przywracanie prawidłowych stężeń elektrolitów
D utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
E Wszystkie prawidłowe
Korzyści płynące z aktywności fizycznej pacjenta hemodializowanego :
A poprawa funkcji układu krazenia
B poprawa wskaźników biochemicznych
C poprawa stanu psychicznego
D poprawa efektywności hemodializy
E wszystkie prawidłowe
W treningu fizycznym podczas hemodializy ważne jest:
A efektywne wykorzystanie czasu spędzonego w szpitalu ( prawie miesiąc w ciągu roku)
B ćwiczenia które należy prowadzić w ciągu pierwszych dwóch godzin zabiegu lub do ultrafiltracji
C sala dializacyjna gwarantuje bezpieczeństwo ćwiczeń
D ćwiczenia zmniejszające monotonię podczas dializy
W stadium 5 PNN dochodzi do nasilenia objawów:
A braku apetytu
B osłabienia
C niedokrwistości
D zakwaszenie organizmy
teresawawa