wykl-bof26-03-10.pdf

(365 KB) Pobierz
• Prewencja weterynaryjna
• Wykład 4.
1296167100.002.png
Dlaczego białka ostrej fazy?
• Klasyczne markery stanu zapalnego
majĢ ograniczonĢ przydatnoĻę w
chowie wielkostadnym
• Białka ostrej fazy (bof) sĢ czułymi
markerami, ich wzrost jest
proporcjonalny do intensywnoĻci
stanu zapalnego,
• IstniejĢ proste i szybkie metody
oznaczania bof
1296167100.003.png
ciej
wykorzystywane w diagnostyce
Biał ka ostrej fazy najcz
ka ostrej fazy najcz ħĻ
ħĻ ciej
Bia
wykorzystywane w diagnostyce
u zwierz
u zwierz Ģ t gospodarskich
t gospodarskich
  Haptoglobina (Hp) – wszystkie gatunki
  Fibrynogen (Fb) – wszystkie gatunki
  Surowiczy Amyloid A (SAA) – bydło,
  Białko C-RP (CRP) – ko ı , pies
1296167100.004.png
Biał ka ostrej fazy o mniejszym
ka ostrej fazy o mniejszym
znaczeniu w diagnostyce
Bia
znaczeniu w diagnostyce
 
a 1-kwa Ļ na glikoproteina (
a 1-AG)
 
Ceruloplazmina (Cp)
 
a 1-antytrypsyna (
a 1-AT) lub surowicze
inhibitory proteaz (PI)
  Seromukoid (Sm)
  Albumina (Alb)
  Transferyna (Tf)
  Białko Wi ĢŇĢ ce Lipopolisacharyd (LBP)
1296167100.005.png
WYKORZYSTANIE BIAŁ EK OSTREJ FAZY
EK OSTREJ FAZY
W DIAGNOSTYCE WETERYNARYJNEJ
WYKORZYSTANIE BIA
W DIAGNOSTYCE WETERYNARYJNEJ
  Ostre infekcyjne i aseptyczne stany zapalne (Hp,
SAA, Fb)
  Monitorowanie zdrowia zwierz Ģ t w stadzie (Hp,
Fb)
  Monitorowanie przebiegu leczenia (Hp, Fb, SAA,
Cp)
  Ň nicowanie mi ħ dzy stanem ostrym, a
przewlekłym (Hp, SAA, Fb,
a 1-AG)
 
Weterynaryjna inspekcja przed- i poubojowa (Hp,
SAA)
 
Niektóre zaburzenia metaboliczne, stres (Hp,
SAA)
1296167100.001.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin