Ciasto jajko sadzone.rtf

(1711 KB) Pobierz

Ciasto "jajko sadzone"

 

Autor: mari

 

 

Składniki

puszka brzoskwiń 850 ml, 2 szt.

jajka, 7 szt.

masło, 25 dag

cukier, 35 dag

cukier waniliowy, 1 opakowanie

mąka, 50 dag

sól, szczypta

proszek do piecz., 2 łyżeczki

mleko, 100 ml

cytryna, 1 szt.

5-6 os.              60 min              średnie              przystępne

 

Przygotowanie

1

Brzoskwinie osączyc z syropu. Od trzech jajek oddzielic białka od żółtek. Białka schowac w lodówce.

2

Miękkie masło utrzec z 15 dag cukru, cukrem waniliowym, solą, całymi jajkami oraz żółtkami. Dodac mąkę, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny i mleko.

3

Ciasto rozsmarowac na blasze (25x40) , na wierzchu rozłożyc brzoskwinie (tak by wypukła strona była do góry). Piec około 30 minut w temp. 175 stopni.

4

Schłodzone białka ubic na sztywną pianę razem z resztą cukru i sokiem z cytryny. Wyjąc ciasto z piekarnika po upływie 30 minut, rozsmarowac między brzoskwiniami pianę i zapiec jeszcze do jej zarumienienia, Ciasto można podawac z bitą śmietaną.

5

P.s. Tym razem użyłam za małej blachy i za bardzo zatopiłam brzoskwinie :( dlatego zrobiłam zdjęcie przed rozłożeniem piany z białek.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin