Ciasto "jajko sadzone"
Autor: mari
Składniki
puszka brzoskwiń 850 ml, 2 szt.
jajka, 7 szt.
masło, 25 dag
cukier, 35 dag
cukier waniliowy, 1 opakowanie
mąka, 50 dag
sól, szczypta
proszek do piecz., 2 łyżeczki
mleko, 100 ml
cytryna, 1 szt.
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Przygotowanie
1
Brzoskwinie osączyc z syropu. Od trzech jajek oddzielic białka od żółtek. Białka schowac w lodówce.
2
Miękkie masło utrzec z 15 dag cukru, cukrem waniliowym, solą, całymi jajkami oraz żółtkami. Dodac mąkę, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny i mleko.
3
Ciasto rozsmarowac na blasze (25x40) , na wierzchu rozłożyc brzoskwinie (tak by wypukła strona była do góry). Piec około 30 minut w temp. 175 stopni.
4
Schłodzone białka ubic na sztywną pianę razem z resztą cukru i sokiem z cytryny. Wyjąc ciasto z piekarnika po upływie 30 minut, rozsmarowac między brzoskwiniami pianę i zapiec jeszcze do jej zarumienienia, Ciasto można podawac z bitą śmietaną.
5
P.s. Tym razem użyłam za małej blachy i za bardzo zatopiłam brzoskwinie :( dlatego zrobiłam zdjęcie przed rozłożeniem piany z białek.
Booguusia