Ciasto Cappuccino (bez pieczenia).rtf

(12566 KB) Pobierz

Ciasto Cappuccino (bez pieczenia)

 

 

Masa Budyniowa:

1 l mleka

2/3 szklanki cukru

cukier waniliowy

2 budynie śmietankowe

2 łyżki mąki ziemniaczanej

ok. 200 g masła

 

ok. 40 g kawy cappuccino (proszku)

 

Masa Śmietanowa:

400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%

2 fixy do ubijania śmietany

 

ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)

kakao do posypania

 

wiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie)

 

- Sposób przygotowania:

Masa Budyniowa:

Do miski odlewamy ok. szklankę mleka i dodajemy budynie oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń.

Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.

Gdy budyń ostygnie chwilę go miksujemy w celu pozbycia się ewentualnych grudek.

Masło ubijamy na jasną, puszystą masę razem z cappuccino i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.

 

Masa Śmietanowa:

Kremówkę ubijamy, a  pod koniec dodajemy fix do ubijania śmietany (pamiętajmy, że śmietany nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło).

 

 

Blaszkę ok. 20 x 30 cm wyścielamy pergaminem, a następnie na jej dnie układamy herbatniki. Następnie wykładamy: połowę masy budyniowej, herbatniki, 2/3 masy śmietanowej, herbatniki, pozostałą masę budyniową i znów herbatniki. Wierzch smarujemy cienką warstwą pozostałej śmietany.

 

 

Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno trafić na kilkanaście (lub więcej) minut do lodówki.

 

Całość oprószamy kakao.

Możemy również posypać startą czekoladą.

 

Ciasto Cappuccino przed podaniem powinno spędzić ok. 2-3 godziny w lodówce - do zmięknięcia herbatników.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin