Kiełbasa ze słoika.rtf

(2 KB) Pobierz

Kiełbasa ze słoika

 

Z podanych składników otrzymacie ok. 10-12 słoiczków o pojemności 330 ml.

 

Składniki:

 

1,7 kg szynki wieprzowej

0,5 kg boczku parzonego

3 ząbki czosnku

3 płaskie łyżeczki soli

3 płaskie łyżeczki majeranku

1,5 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka gorczycy

200 ml zimnej wody

 

Szynkę opłukać w zimnej wodzie. Boczek i kilogram szynki zmielić w maszynce do mielenia mięsa, na sitku o małych oczkach. Resztę szynki pokroić w około jedno- centymetrową kostkę. Wrzucić do sporej miski.

Do mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, gorczycę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiać dłonią, powoli dolewając wodę. Gotowe mięso można włożyć na kilka godzin do lodówki.

 

Mięso ma być miękkie, luźne, ale nie rzadkie.

 

Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć. Mięso nałożyć do słoików, do 3/4 ich wysokości. Starać się nie zostawić pustych miejsc.

Teraz czas na pasteryzację. Mięso musimy pasteryzować trzykrotnie w odstępach 24 godzin, tak aby zabić wszystkie bakterie. Do wyboru mamy dwie metody: na mokro i na sucho. Podany czas pasteryzacji dotyczy słoików o pojemności do 0,5 litra. Dla większych słoików (do 1 litra) zwiększamy czas pasteryzacji o połowę. Kiełbaskę można jeść już po pierwszej pasteryzacji, dzięki kolejnym możemy przechowywać nasze słoiki dłużej.

 

Pasteryzacja na sucho:

 

Suche słoiki układamy na blasze, tak aby nie stykały się ze sobą. Wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy go do 110oC.

Pierwszego dnia pasteryzujemy 90 minut, licząc od chwili nagrzania się piekarnika. Pozostawiamy na 24 godziny. Drugiego dnia pasteryzujemy 60 minut, odstawiamy na kolejne 24 godziny i trzeciego dnia 30 minut.

 

Pasteryzacja na mokro:

 

Na dnie dużego (szerokiego) garnka układamy ściereczkę. Na ściereczce kładziemy słoiki. Zalewamy zimną wodą i podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Czas gotowania liczymy od momentu zagotowania się wody.

Pierwszego dnia słoiki gotujemy 60 minut. Odstawiamy na 24 godziny. Drugiego dnia gotujemy 45 minut, ponownie odstawiamy na 24 godziny. Trzeciego, ostatniego dnia gotujemy słoiki przez 30 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin