Śledzie pod pyszną jarzynową kołderką
5-6 płatów śledzi matias
350 ml majonezu (można go rozprowadzić śmietaną, żeby był rzadszy)
3 średnie buraki ugotowane w mundurkach
3-4 średnie ugotowane ziemniaki w mundurkach
3 -4 średnie marchewki obrane i ugotowane
3 ugotowane jaja
1 średnia czerwona cebula
sok z jednej cytryny lub szklanka mleka
3-4 łyżki oleju
1. Śledzie moczymy przynajmniej kilka godzin. Kroimy w kostkę lub w paseczki. Odlewamy wodę i zalewamy sokiem z cytryny lub mlekiem (uwielbiam rybę z sokiem z cytryny, bo ryba jest bielutka, smaczna i konkretna w smaku, ale jeśli lubicie macerowane ryby w mleku to polecam tą drugą metodę - najważniejsze, by śledź nie był słony) i odstawiamy rybki na minimum pół godziny.
2. Ścieramy na tarce (użyłam grubszych oczek) warzywa i jajka (na wschodzie Polski jajka do tej sałatki często oddziela się od żółtek i osobno ściera - różnie to wygląda w wielu przepisach) do osobnych naczyń.
3. Spód naczynia smarujemy niewielką ilością majonezu. Układamy ziemniaki mniej więcej równiutko. Można je osolić niewielką szczyptą. Układamy na nich śledzie osączone z zalewy i wymieszane z pokrojoną cebulką (wczesniej posiekaną cebulkę marynowałam w odrobinie soli, cukru i oleju) i pozostałym olejem. Warstwę śledzi pokrywamy cieniutko majonezem.
4. Układamy warstwę marchewki i smarujemy cieniutko majonezem.
4. Układamy warstwę buraków, które ja nieco posoliłam po wierzchu. Smarujemy nieco grubiej majonezem.
5. Wierzch posypujemy startym jajkami. Sałatka gotowa....
be.3