Sałatka śledziowa z jogurtem solidna porcja zdrowia(1).rtf

(1 KB) Pobierz

Sałatka śledziowa z jogurtem solidna porcja zdrowia

 

Składniki
5 płatów śledziowych najlepiej matiasów
150 ml naturalnego jogurtu
sok z połowy cytryny
1 średnie jabłko o białym miąższu
1 średnia cebulka sałatkowa (łagodna w smaku)
1-2 łyżki oliwy z oliwek ekstra vergine (opcjonalnie)
po szczypcie soli, chrzanu, cukru i pieprzu
1. Śledzie moczymy minimum 6 godzin, zmieniając kilka razy wodę.

2. Wymoczone i dobrze osączone płaty śledziowe kroimy w kostkę lub w paseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Umyte i obrane jabłko kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

4. Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę posypujemy niewielką ilością soli.

5. Do osobnej miseczki wlewamy jogurt (ta sama sałatka z gęstym jogurtem będzie jeszcze lepsza). Dodajemy przyprawy i olej. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru. Łączymy ze śledziami i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak.
 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin