Sałatka śledziowa z jogurtem solidna porcja zdrowia
Składniki5 płatów śledziowych najlepiej matiasów150 ml naturalnego jogurtusok z połowy cytryny1 średnie jabłko o białym miąższu1 średnia cebulka sałatkowa (łagodna w smaku)1-2 łyżki oliwy z oliwek ekstra vergine (opcjonalnie)po szczypcie soli, chrzanu, cukru i pieprzu1. Śledzie moczymy minimum 6 godzin, zmieniając kilka razy wodę.
2. Wymoczone i dobrze osączone płaty śledziowe kroimy w kostkę lub w paseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Umyte i obrane jabłko kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
4. Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę posypujemy niewielką ilością soli.
5. Do osobnej miseczki wlewamy jogurt (ta sama sałatka z gęstym jogurtem będzie jeszcze lepsza). Dodajemy przyprawy i olej. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru. Łączymy ze śledziami i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak.
be.3