Sałatka śledziowa z marchewką i groszkiem.rtf

(3 KB) Pobierz

Sałatka śledziowa z marchewką i groszkiem

5-6 śledziowych wymoczonych płatów

4 jaja

paczka mrożonki marchewka z groszkiem

1 średnia czerwona cebulka

4-5 średnich kiszonych ogórków

250 ml majonezu (polecam zrobić samemu)

150 ml naturalnego gęstego jogurtu

1 jabłko

1 łyżeczka chrzanu

garść liści z pietruszki

pęczek szczypiorku

sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie

1. Wymoczone śledzie wyjmuję z wody, w której się moczyły i polewam je sokiem z cytryny. W tej marynacie leżakują jeszcze około godziny.

2. Gotuję marchewkę z groszkiem, wrzucając warzywa na gotującą, delikatnie osoloną wodę około 5 minut. Pilnuję czasu, bo mrożonki szybko się gotują a jarzyny nie mogą się rozlatywać i zmienić koloru. Bardzo dobrze osączam na durszlaku i czekam aż ostygną.

3. Rozdrobnioną cebulkę warto posypać odrobiną soli i cukru, by nabrała smaku.

4. Śledzie osączam z nadmiaru płynu i kroję w kostkę. Łącze z cebulką i pokrojonym jabłkiem.

5. Do sałatki użyłam okrągłej misy przezroczystej o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm. Składniki sięgnęły do pełna naczynia.

6. Posiekaną natkę z pietruszki wrzucam do majonezu. Dodaję do niego jogurt, chrzan i troszkę soli. Nie słodziłam sosu majonezowego, bo robiąc majonez, dodałam do niego sporo trzcinowego cukru. Proponuję jednak dodać przynajmniej łyżeczkę cukru do sosu, by złagodzić smak kwaśnych ogórków i zmienić nieco smak śledzi. Sos mieszam dokładnie i odstawiam.

7. Jaja ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaje do nich posiekany szczypiorek. Odrobinkę solę i delikatnie mieszam.

7. Spód salaterki smaruję cienko sosem i wykładam pokrojone ogórki (warto z nich odebrać nadmiar soku, by nie oddzielał się w trakcie konsumowania sałatki). Smaruje ogórki cienko majonezem. Wykładam śledzie wymieszane z cebulką i jabłkiem. Smaruję wierzch śledzi sosem i wykładam marchewkę z groszkiem. Smaruję wierzch warzyw sosem i posypuję wszystko startymi jajkami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin