Sałatka śledziowa z marchewką i groszkiem
5-6 śledziowych wymoczonych płatów
4 jaja
paczka mrożonki marchewka z groszkiem
1 średnia czerwona cebulka
4-5 średnich kiszonych ogórków
250 ml majonezu (polecam zrobić samemu)
150 ml naturalnego gęstego jogurtu
1 jabłko
1 łyżeczka chrzanu
garść liści z pietruszki
pęczek szczypiorku
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie
1. Wymoczone śledzie wyjmuję z wody, w której się moczyły i polewam je sokiem z cytryny. W tej marynacie leżakują jeszcze około godziny.
2. Gotuję marchewkę z groszkiem, wrzucając warzywa na gotującą, delikatnie osoloną wodę około 5 minut. Pilnuję czasu, bo mrożonki szybko się gotują a jarzyny nie mogą się rozlatywać i zmienić koloru. Bardzo dobrze osączam na durszlaku i czekam aż ostygną.
3. Rozdrobnioną cebulkę warto posypać odrobiną soli i cukru, by nabrała smaku.
4. Śledzie osączam z nadmiaru płynu i kroję w kostkę. Łącze z cebulką i pokrojonym jabłkiem.
5. Do sałatki użyłam okrągłej misy przezroczystej o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm. Składniki sięgnęły do pełna naczynia.
6. Posiekaną natkę z pietruszki wrzucam do majonezu. Dodaję do niego jogurt, chrzan i troszkę soli. Nie słodziłam sosu majonezowego, bo robiąc majonez, dodałam do niego sporo trzcinowego cukru. Proponuję jednak dodać przynajmniej łyżeczkę cukru do sosu, by złagodzić smak kwaśnych ogórków i zmienić nieco smak śledzi. Sos mieszam dokładnie i odstawiam.
7. Jaja ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaje do nich posiekany szczypiorek. Odrobinkę solę i delikatnie mieszam.
7. Spód salaterki smaruję cienko sosem i wykładam pokrojone ogórki (warto z nich odebrać nadmiar soku, by nie oddzielał się w trakcie konsumowania sałatki). Smaruje ogórki cienko majonezem. Wykładam śledzie wymieszane z cebulką i jabłkiem. Smaruję wierzch śledzi sosem i wykładam marchewkę z groszkiem. Smaruję wierzch warzyw sosem i posypuję wszystko startymi jajkami.
be.3