American cheesecake.rtf

(8281 KB) Pobierz

 

 

 

      American cheesecake

 

 

 

Lista składników

 

 

 

 

Spód :

 

    3/5 kostki do pieczenia Kasia Ekstra (150 g)

    2/5 szklanki cukru (100 g)

    250 g posiekanych drobno migdałowych płatków

    1/2 szklanki mąki (85 g)

 

Masa:

 

    1 kg delikatnego twarogu sernikowego

    1 i 1/2 szklanki cukru pudru (240 g)

    6 jajek

    1 laska wanilii

    3 łki mąki ziemniaczanej

    1/2 szklanki śmietanki 30% (125 ml)

    1 cytryna,

 

Polewa:

 

    4/5 szklanki śmietany 18% (200 ml)

    2 łki cukru pudru,

    Sok z 1 cytryny

    1 biała czekolada

 

Jak zrobić

 

Kasię rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mą, cukrem i roztopioną Kasią. Tortownice posmaruj Kasią i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową.

2Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki.

3Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mą ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

4Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150 st.C. Wystudź.

5Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj.

6Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin