American cheesecake
Lista składników
Spód :
3/5 kostki do pieczenia Kasia Ekstra (150 g)
2/5 szklanki cukru (100 g)
250 g posiekanych drobno migdałowych płatków
1/2 szklanki mąki (85 g)
Masa:
1 kg delikatnego twarogu sernikowego
1 i 1/2 szklanki cukru pudru (240 g)
6 jajek
1 laska wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki śmietanki 30% (125 ml)
1 cytryna,
Polewa:
4/5 szklanki śmietany 18% (200 ml)
2 łyżki cukru pudru,
Sok z 1 cytryny
1 biała czekolada
Jak zrobić
Kasię rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną Kasią. Tortownice posmaruj Kasią i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową.
2Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki.
3Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
4Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150 st.C. Wystudź.
5Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj.
6Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).
psotucha