Karkówka w aromatycznym chrzanie.rtf

(2992 KB) Pobierz

 

 

 

 

  Karkówka w aromatycznym     

  chrzanie     

 

 

 

Składniki

  

   500 g karkówki

    100 g chrzanu w lasce

    1/2 cytryny

    1 łka majeranku

    1 łeczka kminku

    2 ząbki czosnku

    1/2 łki musztardy stołowej

    200 ml śmietanki 30%

    2 łki chrzanu tartego

    3 gałązki natki pietruszki

    przyprawy: cukier, sól, pieprz czarny

 

 

Sposób przygotowania

 

 

 

Mięso dobrze umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Ostrym nożem na wierzchniej stronie karkówki natnij kratkę o szerokości ok. 1cm. Dzięki temu, po upieczeniu mięso będzie prezentować się dekoracyjnie, a przyprawy i aromat chrzanu szybciej przejdą do całego kawałka mięsa. Karkówkę przypraw solą i świeżo mielonymi pieprzem. Wierzch mięsa posmaruj musztardą i posyp majerankiem, kminkiem i posiekaną natką pietruszki. Przyprawy przykleją się do musztardy i zostaną na mięsie.

 

Chrzan obierz. Do miski wyciśnij sok z cytrynu i bezpośrednio do niej zetrzyj chrzan na grubych oczkach. Wymieszaj dobrze i rozłóż na mięsie rozsmaruj dokładnie chrzan pomiędzy nacię kratkę. Piekarnik rozgrzej do 160° i piecz przez ok. 2 godziny. Po godzinie karkówkę warto nakryć folią aluminiową lub pokrywą. Mięso wtedy idealnie wypieczenie się wewnątrz, a nie zeschnie na wierzchu.

 

W czasie pieczenia przygotuj krem chrzanowy. W miseczce ubij rózgą śmietankę na puszysty masę. Dodaj lekko odciśnięty chrzan, przypraw do smaku solą i cukrem. Warto odcisnąć chrzan tarty, ponieważ krem chrzanowy zachowa swoją strukturę i nie podejdzie wodą podczas przechowywania w lodówce.

 

Upieczoną karkówkę przełóż na deskę i pokrój na porcje. Ułóż na półmisku i podawaj osobno z kremem chrzanowym. Upieczone mięso możesz podawaćwnież na zimno jako wędlinę.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin