Karkówka w aromatycznym
chrzanie
Składniki
500 g karkówki
100 g chrzanu w lasce
1/2 cytryny
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka kminku
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki musztardy stołowej
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki chrzanu tartego
3 gałązki natki pietruszki
przyprawy: cukier, sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
Mięso dobrze umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Ostrym nożem na wierzchniej stronie karkówki natnij kratkę o szerokości ok. 1cm. Dzięki temu, po upieczeniu mięso będzie prezentować się dekoracyjnie, a przyprawy i aromat chrzanu szybciej przejdą do całego kawałka mięsa. Karkówkę przypraw solą i świeżo mielonymi pieprzem. Wierzch mięsa posmaruj musztardą i posyp majerankiem, kminkiem i posiekaną natką pietruszki. Przyprawy przykleją się do musztardy i zostaną na mięsie.
Chrzan obierz. Do miski wyciśnij sok z cytrynu i bezpośrednio do niej zetrzyj chrzan na grubych oczkach. Wymieszaj dobrze i rozłóż na mięsie – rozsmaruj dokładnie chrzan pomiędzy naciętą kratkę. Piekarnik rozgrzej do 160° i piecz przez ok. 2 godziny. Po godzinie karkówkę warto nakryć folią aluminiową lub pokrywą. Mięso wtedy idealnie wypieczenie się wewnątrz, a nie zeschnie na wierzchu.
W czasie pieczenia przygotuj krem chrzanowy. W miseczce ubij rózgą śmietankę na puszysty masę. Dodaj lekko odciśnięty chrzan, przypraw do smaku solą i cukrem. Warto odcisnąć chrzan tarty, ponieważ krem chrzanowy zachowa swoją strukturę i nie podejdzie wodą podczas przechowywania w lodówce.
Upieczoną karkówkę przełóż na deskę i pokrój na porcje. Ułóż na półmisku i podawaj osobno z kremem chrzanowym. Upieczone mięso możesz podawać również na zimno jako wędlinę.
psotucha