Sernik.rtf

(2913 KB) Pobierz

 

 

 

 

                                 Sernik

 

 

 

Składniki:

 

 

 

1 kg sera białego mielonego dwu- lub trzykrotnie

6 jajek

2 łki mąki

300 g drobnego cukru

2 łki cukru waniliowego

100 g miękkiego masła

garść suszonej żurawiny

garść rodzynek

2 łki migdałów w płatkach

1 rozbełtane jajko

 

 

Przygotowanie :

 

Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym. Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łki mąki. Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całć mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łką.

 

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie ł. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.

 

Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mą tortownicy, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni C.

 

Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz jeszcze godzinę i 15 minut. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opadnie. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin