Szczupła bez wyrzeczeń - metoda Montignac.pdf

(238 KB) Pobierz
Spis treści
• Przedmowa
• Od Autora
• Wprowadzenie
• CZĘŚĆ PIERWSZA
• Rozdział 1 Mit kotła
• Rozdział 2 Fałszywym tropem lub „jak trudno schudnąć!”
• Diety niskokaloryczne – uwaga: niebezpieczeństwo!
• Zwodnicze odżywki proteinowe
• Oszukańcze namiastki posiłków
• Cudowne medykamenty
• Zagadkowe dodatki dietetyczne
• Rozdział 3 Zestawianie pokarmów
• Pokarmy energetyczne
• Pokarmy nieenergetyczne
• Rozdział 4 Dlaczego tyjemy?
• Pierwsze doświadczenie
• Drugie doświadczenie
• Cukier
• Ziemniaki
• Biała mąka
• Biały ryż i kukurydza
• Rozdział 5 Metoda
• Francuski paradoks
• FAZA I
• Przekąski na wszelki wypadek
• Szczególne zalecenia
• FAZA II
• Generalne reguły FAZY II
• Rozdział 6 Zmęczenie: a jeśli to wina odżywiania?
• Hipoglikemia: za proste, żeby na to wpaść
• Inne przyczyny zmęczenia
• Rozdział 7 Zapobieganie chorobom serca i układu krążenia
• Cholesterol: „to konieczne dla zdrowia”!
• Przestrzeganie właściwej diety
• Rozdział 8 Uprawianie sportu a żywienie
• Wytrwałość popłaca!
• Sport może być dobroczynny
• Nie pomylić się co do celu
• CZĘŚĆ DRUGA
• Rozdział 1 Wariacje na temat pewnego portretu – ciało kobiece
• Kanony urody
• Kobiety, które uważają, że są za grube
• Jak obliczysz swoją idealną wagę ciała
• Rozmieszczenie tłuszczu
• Postaw sobie realny cel!
• Rozdział 2 Symbolika pokarmu
• Jedzenie jako ucieczka
• Jedzenie jako przyjemność – pożywienie człowieka cywilizowanego
• Potrzeba powrotu do korzeni
• Rozdział 3 Nastolatka
Niniejsza darmowa publikacja zawiera jedynie fragment
pełnej wersji całej publikacji.
Aby przeczytaæ ten tytuł w pełnej wersji kliknij tutaj .
Niniejsza publikacja mo¿e byæ kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wył¹cznie w formie dostarczonej przez
NetPress Digital Sp. z o.o., operatora sklepu na którym mo¿na
jakiekolwiek zmiany w zawartoœci publikacji bez pisemnej zgody
NetPress oraz wydawcy niniejszej publikacji. Zabrania siê jej
od-sprzeda¿y, zgodnie z regulaminem serwisu .
Pełna wersja niniejszej publikacji jest do nabycia w sklepie
internetowym NEXTO .
• Zatrzymać niewłaściwe odżywianie!
• Kilka słów na temat nauki o dążeniu ku „dobremu jedzeniu”
• Odchudzanie u nastolatki
• Kilka słów o kodeksie dobrego prowadzenia się podczas odchudzania
• Czy pigułka antykoncepcyjna powoduje tycie
• Okres dojrzewania, sport i odżywianie
• Jak mieć piękną skórę
• Jak chronić się przed cellulitem
• Rozdział 4 Kobieta trzydziestoletnia
• Program „dobrej formy”
• Co hamuje chudnięcie
• Dobrze się odżywiać przez dziewięć miesięcy
• Nieodwracalny cellulit
• Zatrzymywanie się wody
• Jak rzucić palenie, a nie utyć
• A jeśli jesteś wegetarianką?
• Rozdział 5 Kobieta pięćdziesięcioletnia
• Menopauza
• Menopauza a waga ciała
• Jak uniknąć tycia podczas menopauzy?
• Inne aspekty menopauzy
• Uprawiać sport po pięćdziesiątce
• Kobieta z cukrzycą
• Kobieta cierpiąca na zaparcie
• Kobiety ze skłonnością do zapalenia okrężnicy
• Zapobiegać rakowi przez odżywianie
• Rozdział 6 Kobieta trzeciego wieku
• Starzenie naturalne
• Zmiany w trybie życia
• Niedożywienie wynikające z niedoborów
• Przesądy, z którymi trzeba walczyć
• Dobrze jeść, by lepiej żyć
• Uwaga na diety!
• Odżywiać się, to cieszyć się i łączyć z innymi ludźmi
• Rozdział 7 Niebezpieczne lekarstwa
• Leki psychotropowe
• Betablokery
• Kortyzon
• Leki przeciwzapalne
• Antybiotyki
• Środki wzmacniające
• Hormony kobiece
• Spis tabel
• Strona redakcyjna
Przedmowa
W swej nowej książce, która szczególny nacisk kładzie na potrzeby kobiet, Michel Montignac
kolejny raz udowadnia, że nie tylko ma solidną wiedzę dotyczącą żywienia, ale również wspaniałą
intuicję w tej dziedzinie.
Nie może już być najmniejszych wątpliwości, iż stał się autorytetem.
W ostatnich dekadach medycyna zrobiła znaczący postęp, pozwalając lepiej diagnozować i leczyć,
a nawet skuteczniej zapobiegać wielu różnym chorobom. Generalnie rzecz biorąc, stan zdrowia
ludzkości zdecydowanie się poprawił.
Od dawna zachęcano nas do poprawy nawyków żywieniowych oraz uprawiania ćwiczeń
fizycznych. Jednakże, jeśli uważnie przeanalizować problematykę odżywiania, trzeba stwierdzić, że
podejście naprawdę wartościowe proponuje nam dopiero Metoda MONTIGNAC.
Większość dietetyków zadowoliła się uproszczoną teorią żywienia, polegającą na zmniejszeniu
ilości przyjmowanych w ciągu dnia pokarmów (chodzi przede wszystkim o tłuszcze), jeśli chce się
schudnąć i poprawić stan zdrowia. Michel Montignac jako pierwszy podał w wątpliwość sens diet
niskokalorycznych i skoncentrował się na rzeczywistym związku pomiędzy poszczególnymi
produktami a reakcjami biochemicznymi, jakie zachodzą w organizmie człowieka.
Inspirując się dobrze znanymi badaniami, które ukazują i wyjaśniają, dlaczego Francuzi o wiele
rzadziej cierpią na otyłość oraz choroby serca i układu krążenia niż mieszkańcy innych krajów
wysoko rozwiniętych, Michel Montignac przedstawił rozsądny postulat, zgodnie z którym to
metabolizm węglowodanów (a nie tłuszczów czy białek) jest kamieniem węgielnym zdrowego
sposobu odżywiania się.
Trawienie węglowodanów, które przekłada się na wytwarzanie insuliny, stanowi najistotniejszy
czynnik dietetyczny. Jeżeli spożywając węglowodany, będziemy kierować się ich indeksem
glikemicznym, jak proponuje to Michel Montignac, możemy ujarzmić produkcję insuliny w naszym
organizmie i, co za tym idzie, sami decydować o przybieraniu lub traceniu na wadze.
Przestrzeganie zasad dotyczących spożywania tłuszczów oraz białek, które wymienia Michel
Montignac, prowadzi poza tym do poprawy stanu zdrowia. Wiadomo przecież, że białka stymulują
wydzielanie glukagenu, hormonu, który w sposób pośredni przyczynia się do redukowania rezerw
tłuszczowych.
Ostatnio nasze zespoły badawcze w nowoorleańskim Szpitalu Mercy-Baptist w Stanach
Zjednoczonych przeprowadziły badanie dotyczące stosowania Metody MONTIGNAC.
Pierwsze rezultaty u naszych pacjentów to nie tylko zdecydowany spadek nadwagi, ale też, i przede
wszystkim, stwierdzone u większości z nich zmniejszenie się poziomu całkowitego cholesterolu we
krwi o 20 do 30%.
Jesteśmy przekonani, że zmiany te są bezpośrednim skutkiem spadku produkcji insuliny w
następstwie stosowania Metody MONTIGNAC. Dlatego też zdecydowaliśmy się na prowadzenie
dogłębnych badań, podczas których systematycznie mierzymy poziom insuliny, cholesterolu oraz
trójglicerydów we krwi, co pozwoli zweryfikować nasze hipotezy.
Metoda MONTIGNAC stanowi niezaprzeczalny wkład w dziedzinę odżywiania. W sposób
naukowy i racjonalny odpowiada na pytania, które zadajemy sobie na temat nawyków
żywieniowych. Przedtem mieliśmy do czynienia z teoriami, które nigdy nie zostały dokładnie
wyjaśnione.
Stosowanie Metody MONTIGNAC może się przyczynić do tego, że będziemy zdrowsi i
szczęśliwsi.
Nie mam najmniejszej wątpliwości, że rozpoczęte już poważne badania potwierdzą, iż Michel
Montignac miał słuszność, kiedy wstępował na tę nową drogę, i że pewnego dnia zostanie on
okrzyknięty prawdziwym pionierem tej nauki.
Dr Morrison C. BETHEA
Szef obsługi działu chirurgii kardiologicznej
w Szpitalu Mercy-Baptist w Nowym Orleanie w USA
Tytuł oryginału La Méthode Montignac, Spécial Femme
Konsultacja medyczna wydania polskiego lek. med. Tadeusz Wierzbicki
Adaptacja okładki Cezary Powierża
Redakcja Teresa Bochwic
Redakcja i korekta wydania poprawionego Krystyna Śliwa
Redakcja techniczna Małgorzata Karłowicz
© 1995 by Michel Montignac
© 2002, for the Polish edition by ARTVITAE Sp. z o.o.
All Rights Reserved
Warszawa 2008, 2009, 2010, 2012
Wydanie III poprawione
ARTVITAE Sp. z o.o.
e-mail: artvitae@poczta.onet.pl
ebook ISBN 978-83-88108-25-9
Plik cyfrowy został przygotowany na platformie wydawniczej Inpingo.
Warszawa 2013
Zgłoś jeśli naruszono regulamin