· Ślimaczki z czekoladą
Tego potrzebujesz:
· opakowanie ciasta francuskiego
· tabliczka gorzkiej czekolady
· łyżka masła
· łyżka cukru wanilinowego
· Sposób przygotowania
· Sprawdź, jak przygotować ciasto francuskie z czekoladą!1. W kąpieli wodnej roztop czekoladę, dodaj masło, wymieszaj, odstaw do przestygnięcia.2. Ciasto rozwiń, z jednej strony posyp cukrem wanilinowym, cukier delikatnie wgnieć (np. wałkiem).3. Ciasto odwróć i posmaruj stygnącą czekoladą z masłem.4. Ciasto zwiń w rolkę, zapakuj w folię aluminiową i włóż do lodówki na 15 minut.5. Nagrzej piekarnik do temp. 180 st. C, rolkę wyjmij z lodówki, zdejmij folię.6. Ciasto pokrój w plasterki grubości 0,5-1 cm.7. Ciasteczka piecz ok. 10 minut, aż będą rumiane.
kikusia317