Biblia Witamin - Earl Mindell.rtf

(1782 KB) Pobierz

BIBLIA WITAMIN

Wybiei? najlepsze dla siebie witaminy

TO PRAWDA!

Żywność może być bezcholesterolowa mimo dużej ilości zawartego w niej tłuszczu! Palenie papierosów, kofeina, cukier rafinowany oraz zanieczyszczenia środowiska są czynnikami podwyższającymi poziom cholesterolu we krwi! Potrawy kuchni włoskiej mogą zawierać równie dużo glutaminianu jednosodowego jak potrawy kuchni wschodniej, ponieważ pomidory i ser żółty są naturalnymi źródłami tej substancji!

Zioło Echinacea pobudzając układ immunologiczny zwiększa odporność na zakażenia wirusowe i bakteryjne! Przy odchudzaniu spożywanie węglowodanów jest równie ważne w utrzymaniu prawidłowego stanu mięśni jak spożywanie mięsa!

Bazylia stosowana w postaci okładów wyciąga truciznę z tkanki podskórnej; łagodzi to objawy związane z użądleniem owadów!

Dzięki aminokwasom, argininie i ornitynie, można stracić na wadze nawet jedząc więcej!

Produkty oznakowane jako niskocukrowe nie zawsze są niskokaloryczne, a niektóre z nich, zawierające sztuczne środki słodzące, dostarczają więcej kalorii niż naturalny cukier!

Zioło traganek zwalcza zmęczenie i często przeziębienie! Przy ciągłym stresie może pomóc suplement witaminy B! Nowotwory częściej występują u ludzi z nadwagą niż z prawidłową wagą ciała!

O tym wszystkim przeczytasz w BIBLII WITAMIN Earla Mindella

Spis treści

Wstęp

Od tłumaczki

I W kręgu witamin

15 - Dlaczego stały się moją pasją. 2 - Czym są witaminy. 3 - Czym witaminy nie są. 4 - Jak działają witaminy. 5 - Czy powinnis'my stosować suplementację. 6 - Składniki odżywcze. 7 - Różnice między mikro-

a makroskładnikami odżywczymi. 8 - Sposób przyswajania składników odżywczych. 9 - Jak funkcjonuje układ trawienny. 10 - Nazwy witamin. 11 - Nazwy składników mineralnych. 12 - Organizm potrzebuje współpracy.

III  - Nie uświadamiane fakty z zakresu żywienia.

IV   - Pytania do rozdziału I.

16    Czy tabletka witaminy jest tylko tabletką

witaminy              32

XIV              - Skąd pochodzą witaminy. 16 - Dlaczego witaminy podawane są w różnych postaciach. 17 - Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (postać oleista i postać sproszkowana — rozpuszczalna w wodzie). 18 - Witaminy naturalne i syntetyczne czy organiczne i nieorganiczne.

13                    

14                    

19 - Chelatowanie. 20 - Preparaty witamin o przedłużonym działaniu (retard). 21 - Substancje wypełniające } wiążące. 22 - Przechowywanie witamin. 23 - Kiedy 1 jak przyjmować preparaty witaminowe. 24 - Wybór rodzaju suplementacji. 25 - Pytania do rozdziału II.


260  Podstawowe wiadomości o witaminach              4!

26 - Witamina A. 27 - Witamina B,. 28 - Witamina B2 (ryboflawina). 29 - Witamina B6 (pirydoksyna). 30 - Witamina B)2 (kobalamina). 31 - Witamina B13 (kwas orotowy). 32 - Witamina B15 (kwas pangamowy). 33 - Witamina B17 (letril). 34 - Biotyna (koenzym R albo witamina H). 35 - Witamina C (kwas askorbinowy). 36 - Pantotenian wapnia (kwas pantotenowy, pantenol, witamina B5). 37 - Cholina. 38 - Witamina D (kalcyferol, i wiosterol, ergosterol, witamina światła słonecznego). 39 - Witamina E (tokoferol). 40 - Witamina F (nienasycon< kwasy tłuszczowe — linolowy, linolenowy i arachidonowy) 41 - Kwas foliowy (folacyna). 42 - Inozytol. 43 - Witamina K (menadion). 44 - Niacyna (kwas nikotynowy, nikotynamid). 45 - Witamina P (C kompleks, : bioflawonoidy cytrusowe, rutyna, hesperydyna). 46 - PABA (kwas para-aminobenzoesowy). 47 - Witamina T. 48 - Witamina U. 49 - Pytania do rozdziału III.

261  Składniki mineralne              84

50 - Chlor. 51 - Chrom. 52 - Cynk. 53 - Fluor. 54 - Fosfor. 55 - Jod. 56 - Kobalt. 57 - Magnez. 58 - Mangan. 59 - Miedź. 60 - Molibden. 61 - Potas. 62 - Selen. 63 - Siarka. 64 - Sód. 65 - Wanad. 66 - Wapń. 67 - Żelazo. 68 - Woda. 69 - Pytania do rozdziału IV.

262 Białko — i te zadziwiające aminokwasy              112

70 - Powiązania białkowo-aminokwasowe. 71 - Ile białka i potrzebujemy. 72 - Rodzaje białka — czym się one różnią. 73 - Mity białkowe. 74 - Suplementacja białka. 75 - Suplementacja aminokwasowa. 76 - Pomówmy o tryptofanie. 77 - Niezwykła fenyloalanina. 78 - DL-fenyloalanina. 79 - Patrząc na lizynę. 80 - Wszystko o argininie. 81 - Czynniki uwalniające hormon wzrostu. 82 - Inne aminokwasy. 83 - Pytania do rozdziału V.

i


263  Tłuszcz i główne manipulatory przemian

tłuszczowych              133

84 - Czynniki lipotropowe. 85 - Kto ich potrzebuje i dlaczego. 86 - Historia cholesterolu. 87 - Poziom cholesterolu. 88 - Tłuszcze nasycone i nienasycone. 89 - Żywność i składniki odżywcze obniżające poziom cholesterolu w sposób naturalny. 90 - Co powoduje wzrost poziomu cholesterolu. 91 - Pytania do rozdziału VI.

264     Węglowodany i enzymy              142

92 - Dlaczego węglowodany są niezbędne. 93 - Prawda o enzymach. 94 - Funkcje dwunastu soli tkankowych. 95 - Pytania do rozdziału VII.

VIII Cudowni dobroczyńcy              147

96 - Pałeczki kwasu mlekowego. 97 - Żeń-szeń. 98 - Lucerna, czosnek, chlorofil i juka. 99 - Włókna roślinne i otręby. 100 - Morszczyn. 101 - Drożdże. 102 - Pytania do rozdziału VIII

IX Zioła i medycyna ludowa              157

103 - Co powinniśmy wiedzieć o lekach naturalnych. 104 - Bazylia. 105 - Czesłota purpurowa. 106 - Owoce palmy sabałowej. 107 - Szkarłatka amerykańska. 108 - Tojad mocny. 109 - Aloes. 110 - Nasiona anyżu. 111 - Traganek. 112 - Drapacz lekarski. 113 - Rumianek. 114 - Żywokost 115 - Owoce jałowca. 116 - Lukrecja. 117 - Olejek z wiesiołka. 118-Nasiona i liście pietruszki. 119-Mięta polejowa. 120 - Liście mięty pieprzowej. 121 - Liście rozmarynu. 122 - Tymianek. 123 - Niebezpieczne zioła. 124 - Pytania do rozdziału IX.

" Jalł stwierdzić, które witaminy są rzeczywiście Potrzebne              169

I O ^

( Co t0 jest dieta zrównoważona Zbilansowana). 126 - Jak wykryć niedobory składników

odżywczych. 127 - Znaki ostrzegawcze. 128 - Nałogi żywieniowe. 129 - Jak nie tracić witamin pochodzących z żywności. 130 - Pytania do rozdziału X.

264   Czytajmy informacje na opakowaniach              19

131 - Dlaczego czytanie ich jest tak ważne. 132 - Jednost pomiaru aktywności witamin. 133 - Wyjaśnienie pojęcia RDA. 134 - Czego powinniśmy szukać w aptekach.

264    - Pytania do rozdziału XI.

264      Szczególne potrzeby witaminowe              20

            - Wybór właściwego systemu suplementacyjnego. 137 - Kobiety. 138 - Mężczyźni. 139 - Małe dzieci. 140 - Dzieci. 141 - Kobiety w ciąży. 142 - Matki karmiące. 143 - Biegacze. 144 - Osoby uprawiające jogging. 145 - Urzędnicy. 146 - Studenci. 147 - Ludzie starsi. 148 - Sportowcy. 149 - Kulturyści. 150 - Ludzie pracujący w nocy. 151-Kierowcy samochodów ciężarowych. 152 - Tancerze. 153 - Robotnicy budowlani. 154 - Hazardziści. 155 - Sprzedawcy. 156 - Aktorzy teatralni i filmowi, prezenterzy radiowi i telewizyjni. 157 - Śpiewacy. 158 - Lekarze i pielęgniarki. 159 - Osoby niepełnosprawne. 160 - Grający w golfa. 161 - Tenisiści. 162 - Grający w squasha. 163 - Nauczyciele. 164 - Palacze. 165 - Alkoholicy. 166 - Telemaniacy. 167 - Podróżni.

           - Pytania do rozdziału XII.

              Odpowiednie witaminy w odpowiednim czasie 21

            - Szczególne sytuacje suplementacyjne. 170 - Trądzik 171 - Stopa sportowca. 172 - Nieprzyjemny oddech. 173 - Łysienie albo wypadanie włosów. 174 - Użądlenia owadów. 175 - Krwawienia z dziąseł. 176 - Złamania kości. 177-Siniaki. 178 - Oparzenia. 179 - Zimne stopy. 180 - Opryszczka. 181 - Zaparcia. 182 - Skaleczenia. 183 - Sucha skóra. 184 - Kac (późne objawy nadużycia alkoholu). 185 - Katar sienny. 186 - Bóle głowy. 187-Zgaga. 188-Żylaki

odbytu (hemoroidy). 189 - Bezsenność. 190 - Swędzenie. 191 - Zmiany stref czasowych. 192 - Bóle nóg. 193 _ Menopauza. 194 - Miesiączka. 195 - Choroba lokomocyjna. 196 - Bóle mięśniowe. 197 - Środki antykoncepcyjne. 198 - Trujący bluszcz (sumak jadowity Rhus toxicodendron). 199 - Polipy. 200 - Gojenie ran pooperacyjnych. 201 - Uczucie palenia. 202 - Choroby prostaty. 203 - Łuszczyca. 204 - Zwalczanie nałogu palenia. 205 - Oparzenia słoneczne. 206 - Ścieranie się zębów. 207 - Żylaki. 208 - Wycięcie nasieniowodu. 209 - Brodawki. 210 - Pytania do rozdziału XIII.

              Poczuć się dobrze i utrzymać ten stan              234

211 - Dlaczego w czasie choroby potrzebujemy

suplementów. 212-Alergie. 213-Gościec.

214 - Dychawica oskrzelowa (astma). 215 - Wysokie

i niskie ciśnienie tętnicze. 216 - Zapalenie

oskrzeli. 217 - Infekcje drożdżakowe — Candida

albicans. 218 - Ospa wietrzna. 219 - Zespół przewlekłego

zmęczenia. 220 - Przeziębienie. 221 - Zapalenie jelita

grubego. 222 - Cukrzyca. 223 - Choroby oczu.

224 - Choroby serca. 225 - Stany niedocukrzenia

(hipoglikemia). 226 - Liszajec. 227 - Odra.

228 - Mononukleoza. 229 - Świnka. 230 - Zespół

napięcia przedmiesiączkowego. 231 - Półpasiec.

232 - Zapalenie migdałków. 233 - Wrzody trawienne.

234 - Choroby weneryczne. 235 - Pytania

do rozdziału XIV.

           Nie zawsze przyczyny tkwią w umys'le              250

236 - Wpływ witamin i składników mineralnych na nastrój. 237 - Składniki odżywcze zwalczające depresję, niepokój i stres. 238 - Interakcje leków. 239 - Pytania do rozdziału XV.

              Narkotyki i ty              255

nił>)^,ZaCZni-imy 0d kofeiny. 241 - Spożywamy więcej, Z "am zdaje. 242 - Co zamiast kofeiny. 243 - Jak

działa alkohol na nasz organizm. 244 - Co i kiedy pijemy. 245 - Witaminy zmniejszające pociąg do alkoholu. 246 - Prawda o marihuanie i haszyszu. 247 - Skutki nałogu kokainowego. 248 - Pomoc w zwalczaniu nałogu kokainowego. 249 - Co zamiast leków farmakologicznych. 250 - Zerwijmy z wielką medycyną. 251 - Pytania do rozdziału XVI.

                Diety odchudzające              269

252 - Dieta Atkinsa. 253 - Dieta Stillmana. 254 - Dieta Scarsdale. 255 - Strażnicy wagi. 256 - Dieta alkoholowa. 257 - Dieta Cambridge. 258 - Dieta makrobiotyczna zen. 259 - Dieta fruktozowa.

           - Morszczyn, lecytyna, ocet winny, witamina B6.

           - Zalecenia dietetyczne Mindella.

            - Zbilansowana dieta odchudzająca Mindella.

            - Suplementy, które pozwalają jeść więcej i nie tyć. 264 - Pytania do rozdziału XVII.

                    Zjadamy zbyt dużo cukru i soli              282

265 - Rodzaje cukru. 266 - Inne środki słodzące. 267 - Niebezpieczny nadmiar cukru. 268 - Ukryte słodycze. 269 - Niebezpieczny nadmiar soli. 270 - Wysokosolne pułapki. 271 - Czy to jest słone. 272 - Pytania do rozdziału XVIII.

               Bądźmy piękni              289

Witaminy dla zdrowia skóry. 274 - Witaminy dla zdrowia włosów. 275 - Witaminy dla rąk i stóp.

           - Co zawierają naturalne kosmetyki.

            - Obosieczność leków. 278 - Pytania do rozdziału XIX.

            Zachować młodość, energię i aktywność seksualną              298

           - Opóźnienie prosesu starzenia się.

           - Podstawowy program utrzymania młodości.

           - System wysokiej energii i witalności.

282 - Suplementy witalności. 283 - Witaminy i seks. 284 - Żywność i suplementy poprawiające sprawność seksualną. 285 - Pytania do rozdziału XX.

              Witaminy dla zwierząt domowych              306

186 - Witaminy dla psa. 287 - System suplementacyjny dla psów z gośćcem i dysplazją. 288 - Witaminy dla kota. 289 - Pytania do rozdziału XXI.

                Witaminowe tak i nie              311

290 - Ostrzeżenia. 291 - Krótki przegląd produktów żywnościowych anty- i pronowotworowych. 292 - Pytania do rozdziału XXII.

Posłowie              321

Słowniczek              322

 


UWAGA!

Porady zawarte w tej książce są zaleceniami, a nie receptami, i nie mogą zastąpić konsultacji lekarskiej. Zawsze należy najpierw

porozumieć się z lekarzem zajmującym się problemami żywienia, szczególnie w przypadku stwierdzenia choroby lub równoczesnego leczenia farmakologicznego.

Wstęp

Książka ta napisana jest dla was: dla wielu kobiet i mężczyzn nieustannie próbujących dostosować się do norm statystycz­nych, wyznaczanych dla mitycznej osoby bez uwzględnienia jej wzrostu, wagi oraz aktywności życiowej. Jest ona przewod­nikiem dla człowieka konkretnego, a nie statystycznego. Gdzie­kolwiek jest to możliwe, staram się dawać rady indywidualne, ponieważ wierzę, że to jedyna droga do osiągnięcia pełni zdrowia. Takie jest główne przesłanie mojej książki.

Starałem się połączyć własną wiedzę farmakologiczną z wie­dzą dotyczącą żywienia, aby wyjaśnić zakłócenia czynności organizmu, a nieraz niebezpieczeństwa, na które naraża nas wzajemne oddziaływanie witamin i leków. Usiłowałem w spo­sób szczegółowy odnosić się do różnych stanów również po to, aby zmienić błędne przekonania związane z witaminami, które narosły właśnie wskutek uogólnień.

Przy realizacji podanych zaleceń może okazać się, że po­trzeba witamin kwalifikuje nas do kilku różnych kategorii suplementacyjnych. W tym przypadku niech zdrowy rozsądek podpowie nam najlepszy sposób suplementacji. (Jeżeli na przy­kład przyjmujemy już witaminę B6, to nie musimy zwiększać dawki, dopóki nie powstanie wyraźna potrzeba.)

Proponowane przeze mnie zalecenia nie powinny być trak­towane jako ścisłe przepisy recepturalne, ale mogą z pewnością służyć jako elastyczny program przy współpracy z lekarzem, ¿adna recepta bowiem nie zastąpi profesjonalnej opieki.

Moim gorącym pragnieniem jest, aby informacje zawarte w tej książce dopomogły w osiągnięciu długiego i szczęśliwego ?ycia w pełni zdrowia.

Earl Mindell

Od tłumaczki

Książkę tę przekazujemy polskim Czytelnikom z nadzieją, że zmieni panujące dotąd stereotypy myślenia o witaminach i sta­nie się podręcznikiem nauki sposobu życia i odżywiania dla wszystkich ludzi, niezależnie od ich wiedzy ogólnej i wykształ cenią. Tej idei podporządkowany jest dobór i zakres porusza nych zagadnień, język pozbawiony nadmiaru terminologii, od znaczający się prostotą wyjaśnień nieraz trudnych pojęć nauko­wych, oraz jasny, logiczny układ książki, który podkreśla najważniejsze informacje. Zagadnienia medycyny, biochemi i farmakologii są przedstawione ogólnie, bez zagłębiania się w szczegóły, ponieważ stanowią jedynie kanwę, na której auto ukazał wpływ składników odżywczych na organizm człowieka zdrowego, chorego i w różnych innych sytuacjach życiowych

Ten popularyzatorski charakter książki, który — jak sądzimy — przyciągnie wielu ludzi szukających podstawowej wiedzy o uzyskaniu pełnego zdrowia, może jednak początkowo wywo­łać niedosyt u osób, które oczekiwały, że będzie to naukowa ściśle teoretyczna monografia witamin. Być może po uważnej lekturze i te osoby doznają miłego rozczarowania odnajdując nowe, interesujące doniesienia naukowe o roli składników odżywczych oraz ich wzajemnych powiązaniach. Chociaż bo­wiem autor potraktował klasyczną wiedzę fizjologiczną i bio­chemiczną w sposób informacyjny, zwięzły i prosty, to dużo miejsca poświęcił faktom mało znanym lub jeszcze nie znanym będącym plonem ostatnich prac badawczych. Te zawarte w książce nowinki mogą więc dostarczyć satysfakcji również osobom zajmującym się w sposób profesjonalny medycyną biochemią czy farmakologią, a co więcej — stać się zarzewiem gorącej dyskusji, ponieważ nie zawsze mieszczą się w schema­tach wynikających z dotychczasowego stanu wiedzy.


...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin