----------------------------------------------------
ZAKRES DZIAŁANIA RECEPCJI:
- przyjmowanie gości oraz wystawianie |
karty pobytu,
- prowadzenie ewidencji gości, |
- wydawanie kluczy do pokoju,
- udzielanie informacji gościom, |
- realizowanie dodatkowych usług na
rzecz gości hotelowych, |
- służenie pomocą we wszystkich
sprawach, z którymi zwraca się gość, |
- opieka nad korespondencją gościa,
- sporządzanie codziennych grafików |
wykorzystania pokoi,
- przyjmowanie mienia gości do depozytu,
- przyjmowanie reklamacji gości, |
- współpraca z innymi działami w hotelu,
- przyjmowanie i realizowanie zleceń na |
rezerwację miejsc noclegowych oraz
innych usług. |
STRUKTURA ORGANIZACYJNA RECEPCJI:
Kierownik recepcji stoi na czele recepcji i | podlega bezpośrednio
dyrektorowi hotelu. |
Kierownikowi i jego zastępcy podlegają:
- kierownik – concierge, |
- recepcjonista – concierge,
- kasjer, |
- recepcjonista dysponent – kierownik
zmiany, |
- recepcjonista,
- telefonistka, |
- referent do spraw rozliczeń,
- bagażowy, |
- parkingowy,
- portier. |
1) KIEROWNIK RECEPCJI
- organizowanie i kierowanie pracą całego | personelu recepcji,
- zagwarantowanie gościom korzystanie z sejfu,
- dbanie o korespondencje z zachowaniem jej | tajemnicy,
- prowadzenie szkoleń personelu, |
- rozliczanie czasu pracy pracownikom,
- sporządzanie harmonogramu pracy. |
2) KIEROWNIK - CONCIERGE
- organizuje i nadzoruje pracę służby parterowej, |
- ściśle współpracuje z pozotsałymi pracownikami recepcji, kasy hotelowej, działu | marketingu, gastronomi,
- ma nienormowony czas pracy, |
- w porze nocnej zastępuje kierownika recepcji,
|
3) RECEPCJONISTKA - COCIERGE
- bezpośrednia obsługa gościa w zakresie | udzielania informacji turystycznej, |
- załatwia sprawy gości,
- obsługuje korespondencję i przesyłki gości | oraz rezerwuje na ich życzenie miejsce w restauracji i poleca oferowane usługi. |
nataly1989