Recepcja.odt

(10 KB) Pobierz

----------------------------------------------------

ZAKRES DZIAŁANIA RECEPCJI:

- przyjmowanie gości oraz wystawianie     |

  karty pobytu,

- prowadzenie ewidencji gości,                  |

- wydawanie kluczy do pokoju,

- udzielanie informacji gościom,                |

- realizowanie dodatkowych usług na

  rzecz gości hotelowych,                            |

- służenie pomocą we wszystkich

  sprawach, z którymi zwraca się gość,      |

- opieka nad korespondencją gościa,

- sporządzanie codziennych grafików        |

  wykorzystania pokoi,

- przyjmowanie mienia gości do depozytu,

- przyjmowanie reklamacji gości,               |

- współpraca z innymi działami w hotelu,

- przyjmowanie i realizowanie zleceń na   |

  rezerwację miejsc noclegowych oraz

  innych usług.                                               |

STRUKTURA ORGANIZACYJNA RECEPCJI:

Kierownik recepcji stoi na czele recepcji i | podlega bezpośrednio

dyrektorowi hotelu.                                 |

Kierownikowi i jego zastępcy podlegają:

- kierownik – concierge,                                 |

- recepcjonista – concierge,

- kasjer,                                                             |

- recepcjonista dysponent – kierownik

  zmiany,                                                             |

- recepcjonista,

- telefonistka,                                               |

- referent do spraw rozliczeń,

- bagażowy,                                               |

- parkingowy,

- portier.                                                             |

1) KIEROWNIK RECEPCJI

- organizowanie i kierowanie pracą całego         | personelu recepcji,

- zagwarantowanie gościom korzystanie z sejfu,

- dbanie o korespondencje z zachowaniem jej    | tajemnicy,

- prowadzenie szkoleń personelu,                       |

- rozliczanie czasu pracy pracownikom,

- sporządzanie harmonogramu pracy.                 |

 

2) KIEROWNIK - CONCIERGE

- organizuje i nadzoruje pracę służby parterowej,                                                |

- ściśle współpracuje z pozotsałymi pracownikami recepcji, kasy hotelowej, działu  | marketingu, gastronomi,

- ma nienormowony czas pracy,                          |

- w porze nocnej zastępuje kierownika recepcji,

                                                              |

3) RECEPCJONISTKA - COCIERGE

- bezpośrednia obsługa gościa w zakresie           | udzielania informacji turystycznej,                     |

- załatwia sprawy gości,

- obsługuje korespondencję i przesyłki gości     | oraz rezerwuje na ich życzenie miejsce w restauracji i poleca oferowane usługi.                 |

Zgłoś jeśli naruszono regulamin